Nederland 'te instabiel' hoofd eurogroep

Spain's Economy Minister Luis de Guindos (C) is greeted by Luxembourg's Prime Minister and Eurogroup chairman, Jean-Claude Juncker (R) while Dutch Finance Minister Jan Kees de Jager looks on at a Eurogroup meeting in Brussels March 12, 2012. Euro zone finance ministers will sign off on a second bailout for Greece on Monday and shift their focus to Spain, whose government looks set to violate newly agreed EU budget rules by missing its deficit target again this year. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
Spain's Economy Minister Luis de Guindos (C) is greeted by Luxembourg's Prime Minister and Eurogroup chairman, Jean-Claude Juncker (R) while Dutch Finance Minister Jan Kees de Jager looks on at a Eurogroup meeting in Brussels March 12, 2012. Euro zone finance ministers will sign off on a second bailout for Greece on Monday and shift their focus to Spain, whose government looks set to violate newly agreed EU budget rules by missing its deficit target again this year. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS) REUTERS

Ruttes standpunten zouden als te controversieel gelden.

De kans is klein dat premier Rutte of minister De Jager de Luxemburgse premier Juncker opvolgt als voorzitter van de eurogroep van ministers van Financiën. Dat zeggen diverse bronnen die betrokken zijn bij de opvolgingskwestie. Ze beschouwen Nederland als „politiek instabiel”. Ook neemt het in de eurocrisis „te extreme standpunten” in.

Over de opvolging wordt druk gespeculeerd sinds de Oostenrijkse minister Maria Fekter vorige week zei dat Jean-Claude Juncker, wiens termijn in juni afloopt, moet worden vervangen door een regeringsleider uit een euroland met een AAA-status, het hoogste cijfer voor financiële betrouwbaarheid. Duitsland, Luxemburg, Finland en Nederland hebben die status. De kandidaat is bij voorkeur een (ex-)minister van Financiën.

Niemand kan zich voorstellen dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel de eurogroep voorzit. Voor Zuid-Europa is ze als kanselier al schrikwekkend genoeg. Bovendien zou ze te weinig financieel-economische kennis hebben. Dat laatste geldt ook voor Rutte, wiens standpunten op andere terreinen als controversieel gelden. Ook denken velen dat Ruttes minderheidsregering niet lang overeind blijft. Velen zien de Italiaanse premier Mario Monti als ideale kandidaat, maar ook regering wankelt. „Eigenlijk zoeken we een tweede Juncker”, concludeert een Europees functionaris. NRC