Parlementsverkiezingen Syrië op 7 mei - Rusland zet wapenlevering voort

Rusland laat weten dat het bewapende vrachtschepen naar Syrië blijft sturen, tegen de oproep van het westen in. Foto Reuters

De Syrische president Bashar al-Assad heeft voor 7 mei parlementsverkiezingen aangekondigd in het land. Dat is vandaag aangekondigd op de website van de Syrische overheid, zo meldt persbureau AP.

Deze verkiezingen zijn eerder door de president op televisie aangekondigd, maar de precieze datum was nog niet bekend gemaakt.

Rusland blijft wapens leveren aan Syrië

Ondertussen duurt de politieke onenigheid rond een internationale aanpak van het Syrische geweld voort. De Russische regering ziet geen reden om haar militaire samenwerking met Damascus te beëindigen, zo meldt het land vandaag. Moskou blijft wapens aan het regime van president Bashar Assad leveren, ondanks de oproep van het Westen deze leveranties te staken.

Rusland houdt zich gewoon aan de contracten die met Syrië zijn gesloten, zo meldt persbureau AP. Moskou is vastbesloten om deze contracten na te komen, zei de Russische onderminister van defensie Anatoli Antonov vandaag.

Moskou heeft “een goede, sterke militair-technische samenwerking” met Damascus en Antonov benadrukt dit zo te willen houden: “We zien geen aanleiding om deze te heroverwegen.”

Rusland stuurde in januari nog een schip met wapens en munitie naar Syrië, tegen het EU-embargo in.

Rusland steunt resolutie nog altijd niet

Antonovs mededeling volgt op een botsing in de VN-Veiligheidsraad tussen Rusland, dat samen met China tot dusverre twee resoluties over Syrië heeft gevetood, en de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, liet weten dat het tijd werd voor Rusland en China om zich aan te sluiten bij de oproepen tot stopzetting van het regeringsgeweld.

Haar Russische ambtgenoot Sergej Lavrov zei dat het regime “een zware verantwoordelijkheid draagt” maar hield vast aan het Russische standpunt dat oppositiestrijders en extremisten onder hen ook geweld plegen.

Nieuwe bijeenkomst contactgroep

Een nieuwe ontwerpresolutie kan vooralsnog niet rekenen op steun van Moskou. Om dichterbij een gezamenlijke internationale oplossing te komen om de macht in Syrië op vredige wijze over te dragen en het geweld te beëindigen, komt de nieuwe contactgroep ‘Vrienden van Syrië op twee april voor de tweede maal bijeen. Deze bijeenkomst vindt plaats in Istanbul, zo maakte de Turkse premier Tayyip Erdogan vandaag bekend.

‘Zeker 230.000 vluchtelingen

Volgens de laatste cijfers van de VN zijn sinds de massale volksopstand die vorig jaar begon in totaal 230.000 mensen op de vlucht geslagen. Hiervan zijn 30.000 mensen de grens over gevlucht naar Turkije, Libanon of andere buurlanden van Syrië. Om dit tegen te gaan heeft het Syrische leger op wegen naar Turkije en Libanon mijnen gelegd volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. De organisatie heeft getuigenverklaringen verzameld van Syriërs die de mijnen hebben gezien of er slachtoffer van zijn geworden.

Volgens het Rode Kruis zijn er in het land zelf momenteel zeker 200.000 op de vlucht voor het geweld. Sinds de uitbraak van het geweld zouden al zeker 7500 burgers zijn omgekomen.

De mensenrechtenorganisatie probeert vluchtelingen te helpen door ze te voorzien van levensmiddelen. Wegens de devaluatie van de Syrische pond is voedsel nauwelijks nog te betalen voor de bevolking.