'Mijn broer is van goud'

Erik Mattijssen, beeldend kunstenaar, Amsterdam:

„Met mijn collega Tammo Schuringa verbleef ik aan het begin van dit jaar in Paramaribo. We gaven daar les aan de Nola Hatterman Academie, de kunstacademie van Suriname, in het kader van een langlopend project van de Gerrit Rietveld Academie. Omdat mijn broer vijftig werd, wilde ik een verjaarswens naar Nederland sturen met de tekst ‘MIJN BROER IS VAN GOUD’.

„De zondagsmarkt bleek de ideale gelegenheid om mensen te vragen de benodigde letters vast te houden en op de foto te gaan. Vrijwel niemand weigerde. Ze waren allemaal geïnteresseerd in mijn broer: of hij knap en beschikbaar was, hoeveel hij verdiende – en dat allemaal met een vette knipoog en geconcentreerde ernst.

„Met een beetje schuiven ontdekten we dat we alleen nog een T nodig hadden om de verjaarswens om te vormen tot ‘GROETEN UIT SURINAME’. Deze foto’s hebben we toen bij wijze van ansichtkaart naar familie en vrienden in Nederland gemaild.”

Gezocht: groepsfoto’s met een verhaal. Mail uw (digitale) foto met toelichting naar mensen@nrc.nl.