Le Pen presidentskandidaat - ‘kandidatuur voordeel voor Sarkozy’

Marine Le Pen is in de race voor het Franse presidentschap. Foto AFP / Joel Saget
Marine Le Pen is in de race voor het Franse presidentschap. Foto AFP / Joel Saget Marine Le Pen is in de race voor het Franse presidentschap. Foto AFP / Joel Saget

Marine Le Pen, leider van het Front National, mag meedoen aan de Franse presidentsverkiezingen volgende maand. Ze heeft de vereiste steun gekregen van vijfhonderd gekozen bestuurders.

Le Pen:

“Ik heb mijn vijfhonderd handtekeningen en daarom zal ik een kandidaat zijn in de presidentsverkiezingen.”

Le Pen had tot vrijdag de tijd om de handtekeningen te verzamelen. Naar verwachting maakt ze haar kandidatuur later vandaag officieel bekend.

Omdat het Front National nog niet voldoende handtekeningen had, kreeg het voorlopig geen geld van de bank om een goede campagne mee op te zetten. De partij heeft door een gebrek aan geld al twee of drie grote verkiezingsbijeenkomsten af moeten gelasten, vertelt NRC-correspondent Dirk Vandenberghe. Daar komt nu verandering in. In de laatste vier weken voor de verkiezingen krijgen de kandidaten gelijke kansen in de media.

‘Le Pen is geducht in de campagne voor de verkiezingen’

Onze correspondent Dirk Vandenberghe denkt dat Le Pen nooit de tweede ronde zal halen, maar beschrijft haar wel als een beducht tegentander:

“Sinds Marine Le Pen een jaar geleden de voorzittershamer van het Front National overnam van haar vader Jean-Marie Le Pen, is zij een rijzende ster in de Franse politiek, geducht in de campagne voor de presidentsverkiezingen. Haar eerste jaar als partijleider stond in het teken van de ‘dediabolisering’: ze wil af van de extreemrechtse en racistische reuk van de partij.

Daarin is ze voor een groot deel geslaagd. Peilingen laten zien dat er nooit eerder zoveel Fransen waren die het FN beschouwen als een gewone partij. Meer Fransen vinden Le Pen ‘patriottisch’ dan ‘racistisch’. Haar programma is radicaal anti-Europees, met een afschaffing van de euro en een terugkeer naar de Franse franc om de verworvenheden van de welvaartsstaat, zoals de 35-urige werkweek en pensioen op 60-jarige leeftijd, te behouden.”

Sarkozy voor het eerst aan de leiding in peiling

De presidentsverkiezingen in Frankrijk zijn op 22 april. De tweede ronde wordt gehouden op 6 mei. Sarkozy laat vandaag voor het eerst zijn socialistische rivaal François Hollande achter zich in een opiniepeiling.

Onze correspondent:

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Voor het eerst #Sarkozy op kop in een peiling. Wint eerste ronde met 28,5% tegen 27 voor Hollande, die wel 2de ronde wint met 54,5%

‘Kandidatuur Le Pen in het voordeel van Sarkozy’

Vandenberghe:

“Het zal de komende tijd nog wel iets meer naar elkaar toe gaan groeien. Het is maar één peiling die Sarkozy nu wint, maar dat geeft zijn aanhangers toch weer moed en zijn campagne nieuw elan.

De deelname van Le Pen aan de presidentsrace is in het voordeel van Sarkozy. Met zijn rechtse discours probeert Sarkozy kiezers weg te halen bij Front National. Als het erop aankomt in de tweede ronde wil hij de stem van de Front National-kiezers voor zich winnen. Als Le Pen niet had meegedaan, waren die kiezers wellicht helemaal thuis gebleven. Le Pen bepaalt hierdoor mede de thema’s waarop Sarkozy campagne voert.”