Le Pen doet mee, Franse strijd ligt weer open

Marine Le Pen doet definitief mee aan de verkiezingen. President Sarkozy heeft er een uitdager bij, maar hij kan ook van Le Pen profiteren.

Het was eindelijk eens een ochtend met goed nieuws voor Nicolas Sarkozy. Voor het eerst geeft een peiling hem een kleine voorsprong op zijn socialistische uitdager François Hollande. En Marine Le Pen van het rechts-nationalistische Front National heeft haar 500 handtekeningen van burgemeesters binnen, waardoor ze op 22 april kan deelnemen aan de eerste ronde van de verkiezingen.

Dat laatste is op het eerste gezicht geen goed nieuws voor Sarkozy: Le Pen is een stevige concurrent op rechts. Maar Le Pens deelname vormt tegelijk een grote kans voor de president. Alleen als veel FN-kiezers Sarkozy steunen in de tweede ronde, op 6 mei, kan hij alsnog zijn socialistische rivaal François Hollande verslaan. Als Le Pen niet zou hebben meegedaan aan de eerste ronde, zouden FN-kiezers massaal thuis zijn gebleven in beide rondes, blijkt uit onderzoek van opiniepeilers.

Sarkozy mikt voluit op steun van de FN-kiezer, met zijn rechtse, volgens critici zelfs populistische campagne. Die begint volgens zijn medestanders nu vruchten af te werpen, getuige de peiling van vanmorgen. Daarin krijgt Sarkozy in de eerste ronde 28,5 procent van de stemmen en Hollande 27 procent.

Net als vroeger haar vader, oud-presidentskandidaat Jean-Marie Le Pen altijd deed, hield Marine Le Pen er lang de spanning in of ze over de benodigde 500 handtekeningen van verkozenen zou kunnen beschikken. Vanochtend, vier dagen voor de deadline komende vrijdag, zei ze dat ze de drempel had bereikt.

Het is in de eerste plaats uiteraard goed nieuws voor het Front National zelf. De armlastige partij kon vanochtend meteen 4 miljoen euro lenen om campagne te voeren – na de campagne betaalt de overheid daarvan een groot deel terug. Door geldgebrek moest het FN al twee grote campagnebijeenkomsten afgelasten.

Tegelijk kan Le Pen zich nog altijd profileren als de kandidate die niet binnen het systeem past. Als de kandidate die door de traditionele partijen, de Parti Socialiste en Sarkozy’s centrum-rechtse UMP, wordt geboycot. Die boodschap slaat aan bij een deel van het kiezerspubliek. Le Pen is in de eerste ronde goed voor minstens 15 en misschien wel 20 procent van de stemmen.

Die vijver is groter om in te vissen dan die van centrum-politicus François Bayrou, een andere concurrent van Sarkozy, die blijft steken rond de 13 procent. Om de FN-kiezers te paaien voert Sarkozy al enkele weken campagne met thema’s die vaak eerst door Le Pen werden gelanceerd. Onderwerpen als het ritueel slachten van dieren voor halal vlees, de vermindering van het aantal migranten, een aanpassing van het Verdrag van Schengen dat het vrij verkeer van personen regelt in Europa, en de strijd tegen de ‘Europese bureaucraten’ uit Brussel werden door Le Pen aangereikt en door Sarkozy in een iets gematigder jasje gestoken.

De kiezers van Le Pen haken in de tweede ronde vaak af, maar 40 procent zou nu op Sarkozy stemmen en 33 procent op Hollande.

Alleen als Sarkozy een groot deel van het FN-electoraat kan overtuigen in de tweede ronde toch op hem te stemmen, kan hij Hollande nog verslaan. Veertig dagen voor de verkiezingen lijkt de strijd weer open.