Kortkolom sport

André Ooijer stopt in zomer met voetballen

Rotterdam. Ajacied André Ooijer beëindigt na dit seizoen zijn spelerscarrière. Dat meldt de 37-jarige verdediger op de website van de voetbalclub. De geboren Amsterdammer Ooijer begon zijn loopbaan bij Ajax, maar wist daar aanvankelijk niet het eerste elftal te halen. Via FC Volendam en Roda JC belandde Ooijer in 1997 bij PSV. Voor die club speelde hij 217 competitiewedstrijden. Ooijer vertrok in 2006 bij de Eindhovenaren. Tot 2009 speelde hij in de Engelse Premier League bij Blackburn Rovers. Na terugkeer in Nederland voetbalde Ooijer nog een jaar voor PSV, voordat hij in de zomer van 2010 overstapte naar Ajax. Tot dusver speelde hij 21 wedstrijden voor de Amsterdammers. André Ooijer werd in zijn loopbaan zes keer landskampioen en won eenmaal de KNVB-beker. Hij speelde 55 keer voor het Nederlands elftal en maakte drie doelpunten. Zijn laatste interland speelde Ooijer in de kwartfinale van het WK in 2010 tegen Brazilië. (NRC)

Oud-Ajacied Vermaelen helpt Arsenal aan zege

Londen. De Belg Thomas Vermaelen heeft Arsenal gisteravond aan een 2-1 thuiszege op Newcastle United geholpen. Diep in de blessuretijd schoot de oud-Ajacied van dichtbij de winnende treffer achter de Nederlandse doelman Tim Krul. In Londen was Newcastle na een kwartier op voorsprong gekomen door Hatem Ben Arfa. Binnen een minuut maakte Robin van Persie zijn 26ste competitietreffer voor Arsenal. Na de 2-1 van Vermaelen was er nog een opstootje tussen de Nederlanders Krul en Van Persie. Beide spelers kregen een gele kaart. Door de zege is Arsenal aartsrivaal Tottenham Hotspur, dat derde staat, tot op een punt genaderd en lonkt de Champions League. Het gat met koploper Manchester United bedraagt na 28 duels vijftien punten. Newcastle staat zesde en heeft nu acht punten minder dan Arsenal. (Novum)

Spanjaard Rodriguez wint etappe in Tirreno

Offida. Joaquin Rodriguez heeft gisteren de zesde etappe in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Spaanse kopman van Katusha reed met nog een kilometer te gaan weg uit de groep met favorieten en hield stand. De Nederlanders Wout Poels en Johnny Hoogerland finishten als zesde en tiende. Christopher Horner behoudt de blauwe leiderstrui. De Amerikaan heeft een voorsprong van vijf seconden op de Tsjech Roman Kreuziger. Hoogerland is op de zesde plaats met een achterstand van 48 seconden de beste Nederlander. De Tirreno eindigt vandaag met een ruim negen kilometer lange, vlakke tijdrit bij San Benedetto del Tronto aan de Adriatische kust. (Novum)

Te zware Adriano moet al weg bij Corinthians

Rio de Janeiro. De Braziliaanse voetballer Adriano is drie maanden voor het aflopen van zijn contract vertrokken bij Corinthians. De 30-jarige spits speelde bij de Braziliaanse kampioen slechts acht duels in elf maanden en scoorde daarin twee keer. Hij viel vooral op door blessures, overgewicht en overmatig drankgebruik. Corinthians zette Adriano op een streng dieet, maar ook dat hielp niet. „Hij heeft lichamelijk en technisch niet het verwachte niveau gehaald”, zegt de clubleiding over de oud-topspeler van Flamengo, Parma, Inter en Roma. (AP)

Japanse VVV’er Yoshida twee duels geschorst

Venlo. Voetbalclub VVV uit Venlo moet het twee duels zonder verdediger Maya Yoshida stellen. De Japanner kreeg die straf nadat hij vrijdag een speler van Roda JC een elleboogstoot had gegeven. Yoshida kreeg ook een wedstrijd voorwaardelijke straf opgelegd. (Novum)