Kortkolom kunst

‘Tonio’ genomineerd voor Libris-prijs

Amsterdam. Tonio heeft eindelijk zijn nominatie. De jury van de Libris Literatuurprijs plaatste de ‘requiemroman’ van A.F.Th. van der Heijden over zijn overleden zoon gisteren op de shortlist voor de prijs van dit jaar, die op 7 mei wordt uitgereikt. Eerder passeerden de jury’s van de AKO- prijs en de Gouden Boekenuil Tonio, wat controverse veroorzaakte. De Librisjury, voorgezeten door scheidend KNAW-president Robbert Dijkgraaf, is kritisch over het aantal romans dat slechts functioneert als „een doorgeefluik van hoogstpersoonlijke ervaringen, zonder dat duidelijk wordt waarom nu juist voor de roman gekozen is om het verhaal te vertellen”. De jury toont zich voorts een liefhebber van kloeke romans. Behalve de genomineerde Van der Heijden overstijgen ook Ik, Hollywood van Jan Van Loy en Het bloed in onze aderen van Miquel Bulnes de vijfhonderd bladzijden. Net als Van Loy en Bulnes is de vierde genomineerde, Ivo Victoria (Gelukkig zijn we machteloos) relatief jong en onbekend. Jan van Merbergen (Naar de overkant van de nacht) won dit voorjaar al de BNG Nieuwe Literatuurprijs. De nominatielijst wordt gecompleteerd door Bittere bloemen van Jeroen Brouwers. (NRC)

Teylers Museum verwerft twee werken

Haarlem. Het Teylers Museum in Haarlem heeft twee negentiende-eeuwse schilderijen gekocht met hulp van de BankGiro Loterij. De werken zijn vanaf vandaag te zien. Het doek Landschap met molen bij maanlicht van Gerrit Jan Michaëlis was ooit al eigendom van het museum, maar werd in 1966 verkocht toen het museum in financiële nood verkeerde. Michaëlis was tussen 1819 en 1854 een vroege conservator bij Teylers Museum. De andere aankoop is een schilderij van oriëntalist Willem de Famars Testas, waarvan de werktekening zich al in de collectie van het museum bevond. Hoeveel het museum voor de werken heeft betaald, is niet bekend. Het museum ontvangt sinds 2008 200.000 euro per jaar van de BankGiro Loterij, die de aankopen mogelijk maakte. (Novum)

Onderzoekers vinden sporen fresco Da Vinci

Florence. Onderzoekers in Florence denken sporen te hebben gevonden van een onafgemaakt en verloren gewaand fresco van Leonardo da Vinci. Het zou gaan om de muurschildering Battaglia di Anghiari uit 1505. De sporen werden gevonden met behulp van minuscule camera’s die door een fresco van Giorgio Vasari heen werden geboord. Het werk van de Italiaanse renaissancemeester staat op een muur in een zaal van het Palazzo Vecchio. De onderzoekers hebben sporen gevonden van een verf van dezelfde soort als de kleurstof die is gebruikt voor de Mona Lisa. (AFP, Novum)