Kortkolom binnenland

Politie breidt acties uit voor betere cao

Den Haag. De politievakbonden breiden hun acties uit om een betere cao af te dwingen. Vanaf vandaag kunnen agenten actuele flitsinformatie doorgeven op een actiewebsite van de samenwerkende vakbonden: politieacties.nl. Vorige week zijn agenten al begonnen met acties, in de vorm van een coulanter bonnenbeleid. In de meeste regio’s in Nederland schrijven agenten geen boetes uit voor lichte overtredingen, zoals over de stoep fietsen of onnodig toeteren. De vakbonden gaan door met acties tot minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) een beter cao-aanbod op tafel legt. Ze hadden Opstelten tot vorige week maandag de tijd daarvoor gegeven. (NRC)

Psychische kwaal hoeft niet op factuur te staan

Rotterdam. Patiënten die er bezwaar tegen hebben dat de behandeling van hun psychische aandoening op de factuur van de verzekeraar komt, kunnen dat beletten. Dat is het gevolg van een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Psychiaters en psychologen wonnen een rechtszaak die zij hadden aangespannen tegen de Nederlandse Zorgautoriteit, de overheidsinstantie die regels en tarieven in de zorg vaststelt. De zorgverleners wilden de privacy van patiënten beschermen, evenals hun eigen beroepsgeheim. Privacy First, de stichting die over privacybescherming waakt, noemt het een „baanbrekende uitspraak”. (NRC)

Rotterdam CS krijgt voetgangersbrug

Rotterdam. Het stadscentrum van Rotterdam krijgt een houten voetgangersbrug, die het Centraal Station verbindt met delen van Rotterdam-Noord. Een plan hiertoe werd gisteren verkozen tot beste Stadsinitiatief. Meer dan 40.000 Rotterdammers brachten hun stem uit op een van de vijf projecten; het winnende voorstel krijgt 4 miljoen euro. De hoogte van dit bedrag heeft geleid tot kritiek op verantwoordelijk wethouder Korrie Louwes (participatie, D66): burgers en gemeenteraadfracties vinden dat te veel geld in tijden van bezuinigingen. Het Stadsinitiatief krijgt volgend jaar waarschijnlijk een andere opzet. Louwes is juist blij met de kritiek: „Dat geeft aan dat er nog verschilligheid is in de stad.” (NRC)

Jongen neergestoken op school in Deventer

Deventer. Een 17-jarige jongen die gisteren gewond raakte bij een steekpartij op een school in Deventer is ontslagen uit het ziekenhuis. De scholier uit Deventer werd na het incident naar een ziekenhuis gebracht, met verwondingen aan de schouder. In de loop van de dag kon hij na behandeling weer naar huis. De jongen werd door een 21-jarige plaatsgenoot neergestoken na een ruzie. Het incident vond even na het middaguur plaats op het ROC Aventus. De dader is aangehouden. (Novum)