Kabinet wil meer tijd voor visie op hypotheekrente

Rutte, Verhagen, Wilders en hun secondanten aan de onderhandelingstafel in het Catshuis voor de eerste dag onderhandelen over de bezuinigingen, 5 maart 2012. Foto NRC / Maarten Hartman

Het kabinet komt pas in het tweede kwartaal met een visie op de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vanmiddag laten weten aan de Eerste Kamer.

Het stuk moest er eigenlijk voor 15 maart zijn. Een meerderheid van de Eerste Kamer steunde vorig najaar een voorstel van de ChristenUnie om het kabinet te vragen de ideeën over de hypotheekrenteaftrek in de toekomst op papier te zetten. Het kabinet heeft nu meer tijd nodig voor een “goed afgewogen, actuele en zorgvuldige reactie”, meldt Weekers aan persbureau Novum.

‘Geen taboes in onderhandelingen’

De hypotheekrenteaftrek was tot voor kort onaantastbaar voor de coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV, maar bij de vorige week begonnen onderhandelingen over extra bezuinigingen kunnen ook taboeonderwerpen aan de orde komen.

De onderhandelingen tussen gedoogcoalitiepartners VVD, CDA en PVV over nieuwe bezuinigingen in het Catshuis worden vanmiddag hervat. De vertegenwoordigers van de drie partijen praten van 16.00 tot 19.00 uur verder.

Wilders zei in december in De Telegraaf dat tornen aan de hypotheekrenteaftrek voor zijn partij “geen optie” was. “De PVV is glashelder: handen af van de hypotheekrenteaftrek. Deze zekerheid moet de Nederlandse huizenbezitter niet ontnomen worden”, aldus de PVV-voorman toen. Hij dreigde zelfs met nieuwe verkiezingen en vond dat ook regeringspartijen VVD en CDA hun rug op dit gebied recht moesten houden.

DNB pleit voor beperking hypotheekrenteaftrek

De Nederlandsche Bank (DNB) liet eind vorig jaar weten te pleiten voor een beperking van de hypotheekrenteaftrek. DNB wil een aftrek die gedurende de looptijd van de hypotheek minder wordt. Volgens een rapport van DNB is de Nederlandse hypotheekschuld, samen met de schuldencrisis en de tegenvallende economische groei, een grote bedreiging voor de financiële stabiliteit van Nederland.