Israël wil nu geen inval in Gaza

Nieuwsanalyse

Israël zinspeelt al enige tijd op een groot offensief in de Gazastrook. Voorlopig is er een nieuw bestand.

Palestijnen rouwen bij een ziekenhuis in Gaza waar twee militanten zijn binnengebracht die gisteren werden gedood bij een Israëlische aanval.
Palestijnen rouwen bij een ziekenhuis in Gaza waar twee militanten zijn binnengebracht die gisteren werden gedood bij een Israëlische aanval. Foto AFP

Drie raketten werden vanochtend in alle vroegte vanuit de Palestijnse Gazastrook op Israël afgevuurd. Het zijn vermoedelijk voorlopig de laatste, gezien de aanhoudende berichten over een nieuw staakt-het-vuren tussen Israël en militante groeperingen in Gaza.

Bij tientallen Israëlische luchtaanvallen, die vrijdag begonnen met de liquidatie van een Palestijn die een aanslag zou beramen, kwamen zeker 24 Palestijnen om het leven, onder wie vijf burgers. Tachtig Palestijnen, vooral burgers, raakten gewond. Zo’n tweehonderd Palestijnse raketten verwondden acht Israëlische burgers en deden honderdduizenden Israëliërs in het zuiden van het land af en aan naar de schuilkelders rennen.

Israël zinspeelde de laatste dagen herhaaldelijk op een groot grondoffensief, naar het model van Operatie Gegoten Lood in de winter van 2008-2009, waarbij 1.400 Palestijnen en dertien Israëliërs omkwamen. Na die actie stroomde de Gazastrook weer vol met wapens, veelal gesmokkeld vanuit Libië, die Israël graag ‘opruimt’. Bovendien wil de regering laten zien dat iedereen die Israël schaadt, genadeloos wordt gestraft. „Vroeger of later, ik wil geen datum noemen, moeten we een wortelkanaalbehandeling uitvoeren”, zei de Israëlische minister van Financiën zondag.

Dit is duidelijk niet het goede moment. Ten eerste lijkt het Israëlische raketafweersysteem ‘IJzeren Koepel’ na een jaar haperen eindelijk te werken. Het leger meldde zaterdag triomfantelijk dat 90 procent van de raketten op Israëlische steden kon worden onderschept. Het succespercentage zakte daarna echter tot onder de 80; tijd om de geweldsspiraal te stoppen voordat de bevolking zich niet meer beschermd voelt door de regering.

Ten tweede is de regionale situatie nu verre van gunstig. In Egypte bestaat sinds de val van Israëls bondgenoot Mubarak en het politieke succes van fundamentalistische partijen beduidend minder begrip voor een groot Israëlisch offensief in Gaza. Bovendien had Israël net met succes de aandacht van het Westen op Iran weten te richten . Dat werkt volgens Israël aan een atoombom waarmee het Israël wil vernietigen.

Een derde reden om de aanvallen op Gaza te beëindigen is dat Israël de fundamentalistische beweging Hamas niet bij het geweld wil betrekken. Israël houdt Hamas, dat de Gazastrook regeert, verantwoordelijk. Maar Israël weet ook dat Hamas geen baat heeft bij escalatie. Een nieuwe Israëlische inval kan het einde van het bewind van Hamas betekenen. Daarom vroeg Hamas Egypte te bemiddelen bij een wapenstilstand, wat kennelijk is gelukt. Maar de rol als verdediger van Israëls grenzen is op den duur onhoudbaar voor de verzetsbeweging die Hamas eigenlijk is. Hoe meer raketten rivaliserende facties als Islamitische Jihad afvuren, hoe minder populair Hamas inboet. Uiteindelijk komt er een moment dat Hamas zich vol overgave achter de militanten moet scharen. Dan dreigt Israël in een oorlog te worden gezogen die het nu niet wil voeren.