Is er een (betaalde) doorstart voor De Pers mogelijk? Lezers denken van wel

De voorpagina van Dagblad De Pers vandaag.

Gisteren trokken Wegener en eigenaar Marcel Boekhoorn de stekker uit Dagblad De Pers. Maar valt de krant nog te redden? De initiatiefnemers van de Facebook-pagina Red De Pers denken van wel en zijn hard op zoek naar nieuwe verdienmodellen.

Een krantenautomaat op het station waar je De Pers voor 50 cent kan kopen? Een gratis krant als je net iets meer betaalt voor je kopje stationskoffie? Op de pagina die fervente De Pers-lezers Stephan Alspeer en Max Fossen hebben aangemaakt stromen de eerste suggesties voor nieuwe verdienmodellen voor de krant binnen.

‘Aan de lezer is niks gevraagd’

Alspeer en Fossen geloven in een betaalde doorstart voor de gratis krant en vragen zich af hoeveel lezers bereid zijn om te betalen voor een abonnement op De Pers. Alspeer:

“Gratis bestaat niet en zeker niet in deze economie, daarom vragen we ons af hoeveel lezers net zoals wij bereid zijn om te betalen voor een abonnement. Boekhoorn gaf in het persbericht aan dat de afgelopen maanden verschillende mogelijkheden zijn bekeken. Aan de lezers is echter niks gevraagd. Ik denk serieus dat we via de site en via Facebook veel nieuwe verdienmodellen kunnen bedenken. Ik zou het enorm jammer vinden als deze kwaliteitskrant echt zou verdwijnen.”

‘Voldoende potentiele betalende lezers’

Via hun website Reddepers.nl proberen de initiatiefnemers potentiële abonnees te verzamelen. Alspeer:

“We willen samen met andere lezers onderzoeken of de krant niet rendabel is als er een lage prijs voor betaald kan worden. Voor een papieren editie of een digitale editie. Volgens ons zijn er genoeg potentiële betalende lezers. Stel je voor, we hebben straks 50.000 mensen die aangeven dat ze best een klein bedrag willen betalen voor De Pers. Die willen we dan op één april aanbieden aan Marcel Boekhoorn als eerste aanzet voor een doorstart.”

Overigens zette de redactie van De Pers de deur vandaag nog op een hele kleine kier door op de voorpagina te melden:

“Dagblad zoekt nieuwe eigenaar/uitgever. Kwaliteitsproduct, vooralsnog met een analogfirst-strategie. Exploitatie problematisch doch kansrijk. Prijs n.o.t.k., snelle beslissers krijgen voorrang.”

Afvloeiingsplan al aan de redactie voorgelegd

Tegelijkertijd is duidelijk dat het op het eind van deze maand echt over is met De Pers. Vandaag toog er een delegatie van Boekhoorn investeringmaatschappij naar de burelen van De Pers om een afvloeiingsplan aan de redactie voor te leggen. Alspeer heeft echter voldoende vertrouwen in zijn actie:

“De Pers heeft jarenlang jongeren in het openbaar vervoer in contact gebracht met een kwaliteitskrant. Jongeren voor wie de drempel te hoog is om een abonnement op De Volkskrant of Next te nemen, maar die De Pers nu wel gaan missen en voor die krant nu wel geld overhebben. Ik heb er serieus vertrouwen in. En de contracten die nu zo snel ontbonden worden kunnen net zo snel weer worden getekend.”

Meedenken over een mogelijk reddingsplan voor De Pers kan op de Facebookpagina Red de Pers.