Imam bij aanslag in Brussel gedood

Bij een aanslag op een shi’itische moskee in de Brusselse wijk Anderlecht is gisteren aan het begin van de avond de 46-jarige imam van die moskee om het leven gekomen.

Na de aanslag op de Rida-moskee, de belangrijkste van België in zijn soort, hield de politie een verdachte aan. Volgens Belgische media gaat het om een moslim uit Noord-Afrika die op eigen houtje had gehandeld. Hij zou een jerrycan met benzine over het tapijt in de moskee hebben gegoten en het tapijt in brand hebben gestoken. Omstanders hebben de verdachte opgesloten in een kamer in de moskee, waarna hij aan de politie is overgedragen.

De imam zou hebben geprobeerd via de eerste verdieping naar buiten te vluchten. Hij zou zijn overleden door rookvergiftiging. De brandweer had het vuur snel onder controle.

De vermoedelijke dader had bij zijn aanhouding geen identiteitspapieren bij zich. „Het gaat om een man die illegaal in het land zou verblijven. Over zijn motieven voor de aanslag is nog niets bekend”, zei woordvoerder Jean-Marc Meilleur van het Brusselse parket vanochtend.

Ooggetuigen van het incident wijzen beschuldigend naar de salafistische sunnitische gemeenschap in Brussel. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet denkt in eerste instantie ook in die richting, meldt de Vlaamse omroep VRT. Ze ging gisteravond naar de moskee en verklaarde geschokt te zijn.

Volgens ooggetuigen riep de dader salafistische leuzen over het conflict in Syrië. „Hij riep verschillende keren ‘Syrië’ en zwaaide met een hakbijl”, zei een omstander tegen dagblad De Standaard.

Vertegenwoordigers van de Belgische moslimgemeenschap gaan er eveneens van uit dat de dader een salafistische sunniet is. In dezelfde buurt, vlakbij het Zuidstation, staat een salafistische moskee.

Tussen shi’ieten en salafistische sunnieten in Anderlecht zijn al langer spanningen. De leiding van de shi’itische Rida-moskee zocht in 2007 contact met de politie uit angst voor aanslagen uit salafistische hoek. De politie zou geen extra veiligheidsmaatregelen hebben getroffen.

Gisteravond was er veel politie actief. Het bleef gisteravond en vanochtend rustig in de wijk.