Ik was beleidsadviseur zorgverzekeringen

Floor Rikken (45)
Floor Rikken (45) Foto Bettina Zevenbergen

„Tijdens mijn studie farmacie ontdekte ik al dat ik niet de apotheek in wilde. Ik ben gepromoveerd op onderzoek naar bijwerking van medicijnen en hoe dat tot nieuwe geneesmiddelen kan leiden.

„Managen van de afdeling zorg-innovatie bij het College voor Zorgverzekeringen leverde stress op. Ik trok me dingen persoonlijk aan. Op de fiets naar huis bedacht ik wat ik eigenlijk had moeten zeggen.

„Ik deed aan yoga. Naar mediteren was een kleine stap. Dat beviel goed. Alsof je een glas water drinkt en je dan pas realiseert dat je dorst hebt. In mijn werk was ik ontspannener, situaties waren helderder.

„Wil ik dit doen tot m’n tachtigste?, dacht ik toen ik veertig werd. In die onrust realiseerde ik me dat ik niet veel hoefde te regelen voor een sabbatical. Ik kreeg een terugkeergarantie en ging tien maanden een zenklooster in. Daar heb ik geleerd mijn aandacht te richten. Aandacht, dat is de sleutel. Zo blijf je in balans. Ik had er best langer willen blijven.

„Terug in Nederland groeide het verlangen meer met zen te doen. Ik ben gaan lesgeven, eerst één avond per week. Vorig jaar heb ik afscheid genomen bij het CVZ. Jammer, zeiden ze. Maar ze begrepen het. Ze zagen het aankomen.”