Ik ben zenleraar

„Je wordt zenleraar als je leraar je toestaat les te geven. Ik leer nu anderen mediteren, leg uit wat het is, wat het met je doet, uit welke traditie het komt. Het contact met cursisten vind ik geweldig.

„Mijn sabbatical was nog veilig, vergeleken met het besluit me full time met zen te gaan bezighouden. Vorig jaar was heel spannend. Ik was ambtenaar, had een carrière, een pensioen, was verzekerd. Ik ben nu ondernemer, aangesloten bij zen.nl.

„Mijn huis heb ik verkocht. Als je dit wil doen, dacht ik, moet je lagere lasten hebben en al je geld en energie in de onderneming steken. Uiteindelijk moet je er ook van kunnen leven.

„Ik heb nog geen seconde gedacht: Wat heb ik gedaan? Ik heb een meditatieruimte, er zit groei in het aantal cursisten. Ik voel me happy.

„Een jaar geleden ben ik boeddhist geworden. Gessho is de naam die ik bij mijn gelofte kreeg – maanlicht. Ik voel me steeds meer op m’n gemak met mezelf, steeds relaxter. Het kan eigenlijk niet mislukken. Het belangrijkste is dat ik dit doe. Of dat zen is? Ik denk het wel. Het is leuk om ergens te komen. Maar wat vooral telt, is de lol onderweg.”