‘Hartverwarmend hoe men voor me in touw is’

Musici organiseren vanavond in de Melkweg een benefietavond voor muzikant Joep Pelt. In Zuid-Afrika raakte hij ernstig gewond bij een auto-ongeluk. „In muziek kan ik veel kwijt.”

Een warme golf van collegialiteit stroomt door muziekland. Artiesten als Tim Knol, The Ex, Moke, gitarist Harry Sacksioni, Lucky Fonz III, Perquisite en Typhoon; allen treden vanavond op om geld in te zamelen voor de in Zuid-Afrika door het noodlot getroffen zanger en gitarist Joep Pelt. De indrukwekkende line-up in de Melkweg ontstond snel na het bekend worden van het nieuws dat Pelt en zijn vrouw een frontale botsing hadden gehad met een inhalende tegenligger vlakbij de Zuid-Afrikaanse stad Ladysmith.

De steun raakt hem, vertelt Joep Pelt aan de telefoon. „Hartverwarmend hoe iedereen in touw is.” Pelt (1979), die bekendstaat om zijn muzikale ontdekkingsreizen door Amerika en Afrika, was in januari met zijn vrouw Hester op vakantie in Zuid-Afrika. Door de botsing, op klaarlichte dag op een tweebaansweg, kwamen zijn vrouw en een inzittende van de andere auto om het leven. De boomlange muzikant is uit de huurauto gezaagd. Weken lag hij, aanvankelijk in coma, in kritische toestand in een ziekenhuis in Johannesburg en onderging hij tal van operaties. Inmiddels loopt hij weer.

Joep Pelt wordt wel de ‘Ry Cooder van de Lage Landen’ genoemd. Net als zijn Amerikaanse collega overschrijdt hij als troubadour muzikale grenzen. Niet alleen is hij een begenadigd gitarist die gespecialiseerd is in bijzondere stemmingen, authentieke blues en Afrikaanse stijlen, hij heeft ook een grote muzikale honger. Hij dompelt zich onder in een lokale muziekgemeenschap om zo de muziek te voelen, spelen en begrijpen. Diverse cd’s vormen de weerslag van die reizen.

Een kleine drie weken is Pelt nu terug in Nederland. Vorige week was de uitvaart van zijn vrouw in de Stadsschouwburg van Vlaardingen. Zijn eigen fysieke toestand gaat vooruit. „Ik moet over een paar maanden nog een hersteloperatie. Maar voor de winter durf ik al weer te denken aan nieuwe muziekprojecten.” Het is een van de eerste dingen die hij naging toen hij bijkwam: zijn mijn handen nog intact, kan ik nog gitaar spelen? Gelukkig wel. Hij speelt veel nu. „Ik heb bedacht dat ik wat mij is overkomen ga vertalen naar muziek. Als het ergste wat je kunt bedenken je daadwerkelijk overkomt, moet er een manier zijn er wat mee te doen. In muziek kan ik veel kwijt.”

Tim Knol is een van de artiesten die zal optreden. Een steun voor zijn labelgenoot en muziekcollega. „Een klein liedje over afscheid Letting Go. Maar ook wat vrolijkers met de band”, zegt Knol. Pelt is vanavond ook bij het benefiet, mits hij genoeg energie heeft.

De opbrengst van het benefiet en verzekeringsgeld moeten de muzikant het jaar door helpen. Pelt: „Zoals Harry Sacksioni zei: muzikanten vormen een kwetsbare groep. Je bent afhankelijk van wat je aan klussen bij elkaar weet te scharrelen. Hopelijk kan ik snel zelf weer een cd maken, en alles wat er is gebeurd erin verwerken. Ik ben niet van plan de man van dat ongeluk te blijven.”

Benefiet Support Joep Pelt, Melkweg Amsterdam, 20.00 uur, 15 euro.