Film over Palin: getrouwe weergave of links complot?

In this undated image released by HBO, Ed Harris portrays Arizona Sen. John McCain, left, and Julianne Moore portrays Sarah Palin, in a scene from "Game Change," a film about the 2008 presidential race, premiering Saturday, March 10, at 9 p.m. on HBO. (AP Photo/HBO, Phil Caruso)
In this undated image released by HBO, Ed Harris portrays Arizona Sen. John McCain, left, and Julianne Moore portrays Sarah Palin, in a scene from "Game Change," a film about the 2008 presidential race, premiering Saturday, March 10, at 9 p.m. on HBO. (AP Photo/HBO, Phil Caruso)

Het was een sobere, getrouwe weergave van de feiten, of een links complot om het gevaar-Sarah Palin de kop in te drukken. De film Game Change, over de implosie van de campagne van John McCain en Sarah Palin in 2008, heeft de Amerikaanse pers als vanouds in een (progressief) pro-kamp en een (conservatief) anti-kamp verdeeld. De film was volgens Palin zelf een poging tot karaktermoord door „Hollywood’s Team Obama”, in samenwerking met „de zeer linkse zender HBO”.

Game Change, die zaterdag op betaalzender HBO in première ging, is geen gewone politieke film. In tegenstelling tot eerdere campagnefilms is in deze film vrijwel niets gedramatiseerd of aangepast, zeiden de makers afgelopen week. Het scenario van de televisiefilm is gebaseerd op een gelijknamig boek van de journalisten Mark Halperin en John Heilemann. Aan de film werd bovendien meegewerkt door meerdere leden uit het team van McCain.

Steve Schmidt, destijds John McCains belangrijkste strateeg en in de film gespeeld door Woody Harrelson, komt halverwege de presidentscampagne met het idee de race tegen Barack Obama open te gooien met een ‘Game Changer’, een joker. Obama ligt dan ver voor, McCain worstelt, en Schmidt en zijn team stellen McCain voor gouverneur Sarah Palin van Alaska als kandidaat voor het vicepresidentschap aan te stellen. Ze weten niets van haar, maar ze is vrouw, en wat kan ze goed spreken.

Vanaf het moment dat Palin meedoet, is de campagne gedoemd te mislukken. Ze luistert niet naar de aan haar toegewezen adviseur Nicole Wallace, weet niets van buitenlands beleid, en briefings en interviews worden een drama. Ze weet niet dat Groot-Brittannië niet geleid wordt door de koningin en denkt dat Saddam Hussein verantwoordelijk was voor de aanslagen van 11 september. Langzamerhand wordt Palin apathisch, omringd door stapels spiekbriefjes, turend in een Blackberry.

De schuld van de implosie van de campagne van McCain wordt in Game Change vooral bij Sarah Palin gelegd. Maar het zou ook gezien kunnen worden als kritiek op het campagneteam, dat haar een rol liet spelen waar ze te onervaren voor was. In die zin is Game Change ook een empathische film: tussen het gesleur en gedram van haar staf oogt Palin, gespeeld door Julianne Moore, menselijk. Bovendien kent Palins korte landelijke carrière ook succes: haar toespraak op de Republikeinse Conventie wordt goed ontvangen en een debat met de Democratische kandidaat Joe Biden verloopt zonder blunders.

Toch is Game Change een mes in de rug van Palin, oordeelt het conservatieve The Weekly Standard boos. De medewerkers van McCain hebben, door hun medewerking te verlenen, „hun positie wanhopig proberen te redden in de liberale cultuur waar ze zo graag bij willen horen”. Palin zelf zegt dat ze dommer werd neergezet dan ze is, omdat de linkse elite bang voor haar is. „Hollywoodleugens zijn Hollywoodleugens.”

Criticus David Bianculli van het als progressief bekendstaande publieke radiostation NPR noemt de film „fair and balanced” – subtiel het motto van het rechtse Fox News lenend. „Game Change is onderhoudend en knap, omdat het zo dicht bij de feiten blijft, juist niet omdat het ervan wegblijft.”

De discussie over Palin verstomde vorig jaar, toen duidelijk werd dat ze geen gooi zou doen naar het presidentschap. Zo heeft Game Change het oude Palin-debat, en het mediadebat, nieuw leven ingeblazen.

Correspondent Verenigde Staten