Europese Commissie steunt oproep voor onderzoek PVV-meldpunt

Screenshot van de website 'Meldpunt Midden en Oost-Europeanen'.

De Europese Commissie heeft vanmiddag opnieuw het PVV-meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen veroordeeld. Europees Commissaris Viviane Reding benadrukte dat de oproep van het Europees Parlement voor het onderzoek naar het meldpunt wordt gesteund.

Reding:

“Het is onacceptabel dat EU-burgers het doel van intolerantie en xenofobie worden, alleen omdat zij hun recht nemen en verhuizen van één lidstaat naar de andere. Elke regering heeft de plicht burgers uit andere lidstaten te verwelkomen. Ze moeten het belang van vrij verkeer van burgers aan hun burgers uitleggen, zowel het economische als het maatschappelijke belang.”

Veel kritiek op premier Rutte

Ook premier Rutte kreeg vandaag felle kritiek, meldt persbureau Novum. Verschillende fracties riepen Rutte op zich alsnog van het meldpunt te distantiëren. Rutte was niet aanwezig bij het debat in Straatsburg.

De Franse Christendemocraat Joseph Daul:

“Ik betreur het dat de premier zich weigert te distantiëren van een website die racistisch, gewelddadig en leugenachtig is.”

De Oostenrijkse sociaaldemocraat Hannes Swoboda stelde dat Rutte niet kan volhouden dat hij geen mening heeft over het meldpunt omdat het geen initiatief van het kabinet zou zijn. Swoboda:

“Het gaat om een partij waarmee het kabinet een relatie heeft. Weliswaar is het geen huwelijk, maar ze liggen wel samen in bed.”

Volgens de Belgische liberaal Guy Verhofstadt is de PVV het meldpunt begonnen omdat de partij daalde in de peilingen na de kritiek van leider Geert Wilders op de hoofddoek van koningin Beatrix tijdens haar bezoek aan Oman. Verhofstadt:

“Het stilzwijgen van het Catshuis is onacceptabel. We hebben er allemaal recht op te weten wat het standpunt van Nederland is.”

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen vergeleek de website met Stasipraktijken. “Als Rutte de website niet veroordeelt, staat hij straks in het illustere rijtje Berlusconi, Orban, Rutte”, zei Cornelissen, doelend op de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi en de huidige Hongaarse premier Viktor Orban, beiden zeer omstreden.

PVV-Europarlementariër Auke Zijlstra zei dat het meldpunt is bedoeld om de problemen in kaart te brengen die de uitbreiding van de EU heeft veroorzaakt. De ‘Brusselse elite’ sluit de ogen voor deze problemen, zei Zijlstra.

“Dit parlement loopt weg voor de feiten. Dit debat gaat niet over de problemen, maar over het meldpunt dat die problemen aan de kaak stelt.”

Volgens de PVV zijn al meer dan honderdduizend meldingen binnengekomen.

Donderdag wordt er gestemd over resolutie

In de wandelgangen van de Tweede Kamer herhaalde Rutte vandaag dat hij niet van plan is zijn standpunt te wijzigen, aldus Novum. Het Europees Parlement stemt donderdag over een resolutie waarin Rutte wordt opgeroepen het meldpunt te veroordelen. In de gisteren uitgelekte ontwerptekst staat onder meer dat het Europarlement:

“Strongly condemns the website launched by the PVV, as it goes against all fundamental European values of human dignity, freedom, equality the rule of law and respect for human rights, and risks destroying the very basis of the Union, which is pluralism, non-discrimination, tolerance, justice, solidarity and freedom of movement.”