Eigen haard is soap waard

Medewerker van wooncorporatie Eigen Haard spreekt met bewoners.
Medewerker van wooncorporatie Eigen Haard spreekt met bewoners.

De wooncorporatie Ned. 1, 19.25 - 20.00 uur

Wooncorporaties zijn de laatste tijd zelden positief in het nieuws. Topmannen die boven de Balkenendenorm verdienen, riskante financiële beslissingen nemen en weglopen met 3,5 miljoen euro. De nieuwe realityserie De wooncorporatie komt op een goed moment. In de tiendelige serie volgt de NCRV bewoners en medewerkers van Eigen Haard, één van de grootste wooncorporaties van Amsterdam. Eigen Haard verhuurt meer dan 50.000 woningen aan huurders met meer dan honderd verschillende nationaliteiten.

In de eerste aflevering zien we hoe Petra een huurder met psychische problemen bezoekt. Hij maakt zijn woning, een bonte verzameling van rood en roze fluweel, gezellig met alles wat hij op straat vindt. Probleem is dat hij ook de gemeenschappelijke hal volbouwt. Servicemonteur Rob komt een deur ophangen in Noord en treft een vervallen woning aan.

De serie geeft een realistisch inkijkje in de leefomstandigheden van Amsterdammers in sociale huurwoningen. Ook geeft De wooncorporatie een goed beeld van het dagelijkse werk dat door de medewerkers wordt verricht: fraude aanpakken, bemiddelen bij burenruzies, maar ook bewoners uit hun huis zetten.

En passant slaagt de serie er in om het slechte imago van wooncorporaties een beetje op te krikken, bedoeld of onbedoeld. De betrokkenheid van de medewerkers staat in schril contrast met de misstanden bij Vestia en andere corporaties. Kijk en leer, topmannen, lijkt de boodschap.