Een short-time hotel in Paramaribo, Suriname

De structuur is overal in Paramaribo hetzelfde: om naar binnen te komen, wacht je in de auto voor een van de garagedeuren. Je kan kiezen uit een hele rij. De garagedeur waarbij het stoplicht op groen staat, is vrij. Achter de poort is plaats om je auto te parkeren tussen gordijnen, zodat je kenteken bedekt is. Vanaf de parkeerplaats loop je meteen via een deur je kamer in, waar dikke plastic hoezen de matrassen beschermen en op elke muur een spiegel hangt, inclusief het plafond. Betalen doe je bij binnenkomst via een luikje waar alleen je hand door past. Niemand hoeft je te zien. Vanuit de kamer kan je condooms, vibrators, seksspeeltjes en drankjes laten brengen, die je dan via het luikje krijgt.

Welkom in een short-time hotel: kamers die je voor twee uur kan huren. Het is een hit in Paramaribo – dé oplossing voor de seksuele driften van Surinaamse thuiswonende jongeren en ideaal voor het geheimhouden van een buitenvrouw.

Evan Blackman (30) woont al zijn hele leven in Paramaribo. „Mijn broer raadde het me aan toen ik op mijn vijftiende met mijn vriendinnetje een plekje zocht. Het is de normaalste zaak van de wereld. Door de hoge huurprijzen wonen de meesten tot hun dertigste bij hun ouders. Daar is een vrijpartij geen optie.” Hotelovernachtingen zijn voor de lokale bevolking onbetaalbaar, maar 30 SRD (bijna zeven euro) – de minimale prijs voor twee uur in een kortverblijf-hotel – kan iedereen missen.

De afgelopen jaren doken de hotelletjes overal op. Bij de Surinaamse Kamer van Koophandel staan nu 47 reguliere hotels geregistreerd en maar liefst 165 pensions, de noemer van de short-time verblijven.

Bij Happy Day Inn heeft iedere kamer een tweepersoonsbed, televisie met afstandsbediening en gratis porno en een toilet en douche. Voor warme douchestralen betaal je 5 SRD meer. En wil je daarbij ook nog een groter bed en grotere spiegels, dan kost het in totaal 45 SRD.

Steve Hung is de eigenaar. „Nieuwe pensions snoepen mijn klanten weg, maar toch blijven de zaken goed gaan. Op de avond voor een vrije dag staan er rijen.” In 2002 opende Hung zijn tweede short-time hotel, Fantasy Inn, waar hij ook twee kamers met jacuzzi in liet bouwen (85 SRD voor twee uur). Beide verblijven zijn 24 uur per dag en 365 dagen per jaar geopend.