Economie VS beter dan verwacht - hoogste punt Dow Jones sinds 2007

Handelaren op de beurs van Wall Street op 28 februari, de dag dat de Dow Jones Index boven de 13.000 punten sloot. Vandaag bereikte de S&P 500 Index zijn hoogste punt sinds 2008. Foto Reuters / Brendan McDermid

De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn positiever dan eerder dit jaar werd verwacht. Dat stelt volgens de Fed, de centrale bank van de Verenigde Staten.

Update 22.04 uur: De Dow Jones eindigde vandaag op zijn hoogste punt sinds 2007, op een totaal van maar liefst 13,178 punten.

Ook S&P 500 bereikt hoogste stand in jaren

Volgens de Fed zijn de spanningen op de financiële markten uiteraard nog niet helemaal verdwenen, maar zijn zij wel degelijk afgenomen. Dat is ook te zien aan de beurskoersen op Wall Street. Die zijn de afgelopen maanden sterk gestegen.

Zo bereikte de S&P 500, een zeer breed samengestelde index, vandaag zijn hoogste niveau sinds de zomer van 2008.

De Dow Jones Index, met daarin de grootste Amerikaanse bedrijven, sloot eind vorige maand al voor het eerste boven de grens van 13.000 punten. Ook dat was voor het eerst sinds mei 2008, toen de bank Lehman Brothers omviel.

Groeiende consumptie en dalende werkloosheid voeden optimisme

Het optimisme van de Fed werd vandaag verder gevoed door cijfers van de detailhandel die ook beter waren dan verwacht. En dat zegt wat in een land waar 70 procent van de economie bestaat uit de consumentenbestedingen.

Volgens de Fed zal ook de dalende werkloosheid in de VS een tendens zijn die nog wel even aanhoudt. Al moet gezegd dat de werkloosheid met 8,3 procent van de beroepsbevolking nog altijd buitengewoon hoog is.

Ondanks al deze positieve berichten besloot de top van de Amerikaanse centrale bank tijdens zijn reguliere bijeenkomst vandaag wel de rente op kortetermijnleningen ongemoeid te laten en dus op bijna 0 procent te houden. De Fed had eerder al laten weten deze situatie te willen handhaven tot 2014. De rente wordt zo laag gehouden om de economie te stimuleren.