Dodental Gaza 23 door luchtaanvallen Israël

Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn gisteren opnieuw vijf Palestijnen gedood.

GAZA. De aanval was een reactie op raketbeschietingen vanuit de Gazastrook, waarbij twee Israëliërs gewond raakten. Zeker vijftien mensen zijn behandeld wegens een shock. Duizenden Israëliërs brachten het weekeinde in schuilkelders door. Scholen in Zuid-Israël zijn vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag dicht. Met de Israëlische vergelding komt het aantal Palestijnse doden sinds vrijdag op 23, onder wie achttien militanten. Tientallen Palestijnen raakten gewond.

De wederzijdse beschietingen zijn de dodelijkste sinds de Israëlische operatie in Gaza in 2009. De jongste ronde van geweld begon vrijdag toen Israël een leider van de militante vleugel van de Volksverzetcomités (PRC) doodde. Hij zou een aanslag beramen. Het leger voerde daarna nog tientallen luchtaanvallen uit.

Vanuit Gaza zijn in drie dagen ruim honderd raketten afgevuurd. Het Israëlische raketafweersysteem onderschepte het merendeel. De Palestijnse raketaanvallen zijn het werk van Islamitische Jihad en andere extremistische facties. De fundamentalistische organisatie Hamas zou proberen via Egyptische bemiddeling een nieuw staakt-het-vuren met Israël te bewerkstelligen. De beweging heeft geen baat bij escalatie omdat een inval van Israël het einde van Hamas’ bewind in Gaza kan betekenen. Aan Israëlische zijde is de laatste maanden veel gespeculeerd over een nieuwe grondoperatie. AP, APF