De Pers is geen proces waard

Eerst een claim van bijna 100 miljoen euro tegen krantenconcern PCM, vervolgens een rechtszaak om ruim 50 miljoen tegen Telegraaf-aandeelhouder Cyrte. En begin dit jaar had investeerder Marcel Boekhoorn Wegener voor de rechter moeten slepen om gemaakte afspraken af te dwingen.

De investeerder had daar geen zin meer in. Niet wéér een kostbare en tijdrovende rechtsgang om het voortbestaan van De Pers, de gratis krant die hij begin 2007 lanceerde. Het alternatief deelde hij gistermiddag om drie uur aan de redactie mee: „We stoppen met De Pers.” Voor 45 miljoen euro koopt Wegener het nog tien jaar lopende samenwerkingscontract af.

Ongeloof onder de 45 redacteuren en medewerkers. Onlangs vierde de redactie nog het eerste lustrum. En nu dit. De krant zal nog twee weken verschijnen. „Ook voor Boekhoorn was het een volslagen verrassing”, zegt een betrokkene. „In januari kwam Wegener het contract opzeggen.” In 2009 nam Wegener voor 16 miljoen per jaar druk, distributie en advertentieverkoop tot 2023 over. De Pers was gered. Maar Wegener belandde in de rode cijfers. Het concern maakte jaarlijks ruim 11 miljoen verlies op het contract; reden om er een streep onder te zetten. Als Boekhoorn zijn resterende geld wilde krijgen, moest hij maar procederen. Hij koos voor een schikking, die na twee maanden onderhandelen werd bereikt. Naar verluidt verliest Boekhoorn een kleine 10 miljoen op zijn krantenavontuur. Wegener zegt zich niet helemaal te herkennen in dit verhaal. „Wel dat we er in goed overleg uit zijn gekomen.”

Het einde van De Pers: pagina 30-31