De Jager: Spanje kan tekort met 0,5 procent extra terugdringen

Spain's Economy Minister Luis de Guindos (C) is greeted by Luxembourg's Prime Minister and Eurogroup chairman, Jean-Claude Juncker (R) while Dutch Finance Minister Jan Kees de Jager looks on at a Eurogroup meeting in Brussels March 12, 2012. Euro zone finance ministers will sign off on a second bailout for Greece on Monday and shift their focus to Spain, whose government looks set to violate newly agreed EU budget rules by missing its deficit target again this year. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
Spain's Economy Minister Luis de Guindos (C) is greeted by Luxembourg's Prime Minister and Eurogroup chairman, Jean-Claude Juncker (R) while Dutch Finance Minister Jan Kees de Jager looks on at a Eurogroup meeting in Brussels March 12, 2012. Euro zone finance ministers will sign off on a second bailout for Greece on Monday and shift their focus to Spain, whose government looks set to violate newly agreed EU budget rules by missing its deficit target again this year. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS) De Jager kijkt toe hoe de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos (M) wordt begroet door de Luxemburgse premier en voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker. Foto Reuters / Yves Herman

Het is volgens minister van Financiën Jan Kees de Jager volstrekt realistisch dat Spanje 0,5 procent extra van zijn begrotingstekort van dit jaar afhaalt. De Jager deed deze uitspraak gisteravond laat, zo meldt nieuwsdienst Dow Jones.

“Spanje deed een duidelijk afwijkend voorstel ten opzicht van hun doelstellingen”, zei de minister na afloop van de vergadering van de ministers van Financiën van landen die deel uitmaken van de eurozone.

“Het is goed mogelijk dat Spanje nog eens 0,5 procent aan extra maatregelen kan nemen. Die mogelijkheid wordt nu in het Spaanse kabinet besproken.”

Spanje formuleerde eerder deze maand eenzijdig een doelstelling voor het begrotingstekort van 5,8 procent van het bruto binnenlands product, na aanvankelijk een doelstelling van 4,4 procent te zijn overeengekomen. Maandagavond brachten de ministers naar voren dat het land toch een extra 0,5 procent moet zien te vinden.

De Jager gaf aan dat het Nederlandse begrotingstekort geen onderwerp van discussie in Brussel was. Nederland stevent af op een begrotingstekort van 4,5 procent in 2013.