Daklozen als wandelende wifi hotspots

Goed bedoeld, toch een relletje: op de SXSW-conferentie in Austin (Texas) liepen tot gisteren dertien daklozen rond die hun diensten aanboden als wandelende wifi hotspots: zendmastjes voor mobiele telefoons en computers. De inzet van daklozen riep echter grote weerstand op bij de bezoekers, die het zagen als cynisch misbruik van kansarme mensen. Tim Carmody, blogger voor het mediatijdschrift Wired, beschreef het project als: „iets uit een duistere, satirische science fiction dystopia”.

SXSW, de Amerikaanse conferentie over popmuziek en nieuwe media, trekt veel bezoekers die intensief gebruik maken van wifi. Omdat de lokale netwerken dit moeizaam aankunnen, bedacht marketingbedrijf BBH de wandelende hotspots. De daklozen kregen 20 dollar per dag voor hun werk.

Het bedrijf ziet het als een variant op de daklozenkrant: het gaf daklozen iets te doen, enige eigenwaarde, en het zou ‘ondernemersgeest’ op wekken. Saneel Radia, directeur van het experimentele BBH Labs, zei tegen The New York Times: „Wij zagen het als een manier om mensen bewust te maken van het daklozenprobleem, door daklozen de kans te geven in contact te komen met de gewone maatschappij. De hotspot is voor hen een manier om hun verhaal te vertellen.”

Dakloze Clarence Jones (54) droeg een T-shirt met: ‘I’m Clarence, a 4G Hotspot’. Tegen The New York Times zei hij: „Iedereen denkt dat ik hier aan het kortste eind trek, maar zo zie ik het niet. Ik praat graag met mensen en het is een baan. Een dag van eerlijk werken en geld verdienen.”

Het project benadrukt volgens de krant de kloof tussen de daklozen en de hippe, naar binnen gerichte internetgemeenschap. De verontwaardiging zou voortkomen uit ongemak.