Commando's Australië in het geheim actief in Afrika

Een geheime eenheid van de Australische Special Forces is actief in Afrika. Het Vierde Squadron van de SAS heeft in het afgelopen jaar tientallen geheime operaties uitgevoerd in landen als Nigeria, Zimbabwe en Kenia. Dat onthult The Sydney Morning Herald.

De operaties hebben tot bezorgdheid geleid binnen de Australische militaire- en inlichtingengemeenschap omdat het om landen gaat waarmee Australië niet in oorlog is. Vorig jaar wilde minister van Buitenlandse Zaken Kevin Rudd het Vierde Squadron inzetten in de oorlog in Libië, maar dit plan werd gedwarsboomd door de oppositie.

De eenheid is formeel opgericht in 2005, maar pas eind 2010 besloot minister van Defensie Stephen Smith dat de belangrijkste doelstelling het verzamelen van inlichtingen moest zijn. Sinds 1952 is het verzamelen van inlichtingen in het buitenland het werk van de Australische geheime dienst ASIS. Het Vierde Squadron van de SAS moest een elite-eenheid worden die lijfwachten moest leveren voor inlichtingenofficieren, aangezien die geen geweld mogen gebruiken.

De eenheid hield zich aanvankelijk bezig met reddingsoperatie van Australische burgers in Afrika, zoals de freelancejournalist Niger Brennan die werd vastgehouden door Somalische rebellen. Maar de militairen hebben ook Afrikaanse grenscontroles geëvalueerd, landingsplaatsen onderzocht voor mogelijke militaire interventies en inventarisaties gemaakt van de veiligheidssituatie in Afrikaanse landen.