Brief; Waarom niet ook boete voor Rijkswaterstaat?

Waarom niet ook boete voor Rijkswaterstaat?

De NS heeft een flinke boete gekregen vanwege slecht presteren, vooral tijdens de afgelopen winter. En inderdaad, het spoor bleek alweer minder winterhard dan door de NS en Prorail was beloofd. Maar: er zijn geen persoonlijke ongelukken gebeurd, er is steeds opvang geregeld voor gestrande reizigers en de reizigers zijn financieel gecompenseerd. Dat kunnen de gebruikers van het wegennet van Rijkswaterstaat niet zeggen. Want één ding is zeker, ook dat rijkswegennet is deze winter weer niet winterproof gebleken. Na een paar vlokjes vonden heel veel ongelukken plaats, waarvan sommige met dodelijke afloop, de files bereikten recordlengtes, wegen moesten worden afgesloten vanwege gevaarlijke gaten in het wegdek en daarna om die weer te repareren, en dat allemaal zonder enige financiële compensatie van de kant van Rijkswaterstaat. En ook geen boete voor deze zeer gebrekkige dienstverlening. Waarom wordt het openbaar vervoer wel afgerekend op een prestatienorm en de aanbieder van het rijkswegennet niet? Waarom moet het openbaar vervoer de reiziger compenseren en hoeft Rijkswaterstaat dat niet? Een maandje korting van de wegenbelasting zou toch tenminste op zijn plaats zijn geweest.