België bezuinigt ? 2,5 mld met kaasschaaf

België bezuinigt 2,5 miljard euro. Wat kan Nederland leren van ‘de beste leerling van klas’. En wat zijn de gevolgen voor banken als de Rabobank en NIBC?

„Met een schuin oog kijken we naar de invulling van de bezuinigingen in België”, zegt een ambtenaar van het ministerie van Financiën die de zogenoemde financiële tafel adviseert. Deze ambtenaren leveren bezuinigingsvoorstellen voor het overleg in het Catshuis. In de ambtswoning van premier Mark Rutte sprokkelen de onderhandelaars van VVD, PVV en CDA dezer dagen de miljarden aan bezuinigingen bij elkaar.

De Belgische regeringspartijen hebben afgelopen weekend een akkoord bereikt over extra bezuinigingen. De regering bezuinigt 2,5 miljard euro extra om aan begrotingsregels van de Europese Unie (EU) te voldoen. Het bedrag komt bovenop de bezuinigingen van 11,3 miljard euro waarover de regering eind 2011 een akkoord bereikte.

„België komt zijn engagement na om het begrotingstekort terug te brengen tot 2,8 procent van het bbp (van 350 miljard euro, red.)”, zei premier Elio Di Rupo in een toelichting. Hij noemt zijn land „de beste leerling van de klas [...] Kijk naar Nederland. Daar is het tekort 4,5 procent.” Nederland moet extra bezuinigen om aan de norm van een tekort van maximaal 3 procent te voldoen.

De Belgische regering is „zeer creatief te werk gegaan, zegt Christopher Govaerts van vermogensbeheer Econoshock. Levensverzekeringen werden altijd belast op het moment dat het kapitaal wordt uitgekeerd, de regering haalt de belastingheffing naar voren: opbrengst 200 miljoen euro. In de categorie creatief valt ook het overhevelen van uitgaven van de federale overheid naar de regio’s, opbrengst – voor de federale overheid – 250 miljoen euro.

Op de uitgaven van de departementen wordt 263 miljoen euro bezuinigd, waarvan 50 miljoen euro op de ontwikkelingssamenwerking. Er wordt ook bezuinigd in de sociale zekerheid en in de gezondheidszorg. Zorgverleners moeten goedkopere medicijnen voorschrijven.

De Belgische regeringspartijen zorgen onder meer voor extra inkomsten door enkele belastingen te verhogen. Een pakje sigaretten wordt daardoor 10 eurocent duurder. En ook de beursbelasting voor het verhandelen van aandelen wordt verhoogd. Buitenlandse banken die in België aanwezig zijn, maar nauwelijks krediet verlenen krijgen een hogere belasting opgelegd. Het tarief wordt bepaald op basis van een nieuwe formule: de krediet/spaargeld-verhouding. Banken die veel spaargeld in België ophalen, maar weinig krediet verlenen – zoals de Rabobank en NIBC – moeten extra belasting gaan betalen. In de categorie eenmalige inkomsten moet het postbedrijf in België 200 miljoen aan de overheid overmaken als gevolg van een Europese uitspraak.

„Om Europa te paaien presenteert de regering een tekort van 2,8 procent”, zegt vermogensbeheerder Govaerts, „maar daar zit wel een buffer in van 650 miljoen euro. Als de economie niet heropleeft zullen deze besparingen worden doorgevoerd.”