AZ bijna uit schuld, Holman naar Villa

AZ hoopt op 1 juli van een schuld van ruim vier miljoen euro bij de curator af te zijn. Dat meldde de Alkmaarse voetbalclub gisteren in een persverklaring.

AZ stelde in juli 2010 een plan op om binnen drie seizoenen schuldenvrij te zijn. De curator had de club zelfs vijf jaar de tijd gegeven. AZ ondervindt de naweeën van het faillissement in 2009 van de bank en hoofdsponsor DSB van voormalig clubeigenaar Dirk Scheringa.

AZ maakte in 2010 afspraken met de curator om de schuld van 3,9 miljoen, die door rente is opgelopen tot 4,1 miljoen, met percentages van de transferinkomsten af te lossen. Na de aflossing kan AZ deze zomer zelfstandig opereren.

Algemeen directeur Toon Gerbrands is blij met de financiële opsteker. „Voor AZ is dit een heel bijzondere en belangrijke stap”, zegt hij in de persverklaring. „Het is veel sneller gelukt dan gepland, gedacht en gehoopt. Vanaf nu kunnen we met AZ bouwen aan de volgende fase van de club”, aldus de voormalig volleybalbondscoach.

AZ ontvangt geen geld voor de verkoop van Brett Holman aan Aston Villa. De 27-jarige Australiër vertrekt transfervrij naar de club uit Birmingham. Middenvelder Holman speelt sinds 2008 voor AZ. Eerder kwam hij uit voor Feyenoord, Excelsior en NEC.

Holman debuteerde in 2006 als international. Hij heeft 53 interlands gespeeld. Afgelopen jaar werd hij door de Australische pers tot speler van het jaar uitgeroepen.

Manager Alex McLeish van Aston Villa noemt Holman een „erg intelligente speler”. McLeish: „Brett is een gedreven teamspeler die ervaring opdeed in de Champions League en Europa League.”

Holman over zijn nieuwe werkgever: „Aston Villa heeft een lange geschiedenis in het Engelse voetbal en geweldige fans.”

Holman benadrukt dat hij zich dit voorjaar voor zijn huidige club blijft inzetten. „Met AZ kan ik dit seizoen nog kampioen worden, de beker winnen en zo ver mogelijk in de Europa League zien te komen.(Novum)