Dode bij aanslag Talibaan op Afghaanse regeringsdelegatie in Kandahar

Militairen voor de plek waar afgelopen zondag zestien burgers zijn gedood door een Amerikaanse militair. Foto AFP / Jangir

Een Afghaanse militair is vanochtend omgekomen na een aanslag van de Talibaan op een Afghaanse regeringsdelegatie die de plek bezochten waar zondag een Amerikaanse militair zestien burgers om het leven bracht.

De soldaat die overleed was aanwezig om de delegatie bescherming te bieden, die onder anderen bestond uit twee broers van de Afghaanse president Hamid Karzail. Volgens ooggetuigen zijn regeringsmedewerkers van verschillende kanten beschoten, zo meldt persbureau AP.

De Amerikaanse dader is zondag gearresteerd en vastgezet, waarna een onderzoek naar de aanslag is gestart. De militair zou een zenuwinzinking hebben gehad. Na zijn daad keerde hij terug naar de militaire basis, waar hij zichzelf aangaf bij de legerautoriteiten.

Dader drong huizen binnen op zoek naar slachtoffers

Inmiddels is duidelijk dat de dader een 38-jarige man is. Hij heeft in 2010 in Irak een hersenbeschadiging opgelopen. Of dat een verklaring is voor zijn gedrag, is nog niet bekend. De militair drong drie huizen binnen om zijn slachtoffers te vinden.

Het Afghaanse parlement heeft gisteren te kennen gegeven dat de Amerikaanse soldaat volgens haar in het openbaar terechtgesteld moet worden in Afghanistan. Hiermee worden de VS opgeroepen om tegemoet te komen aan de woede onder de Afghaanse bevolking.

In de Afghaanse stad Jalalabad zijn honderden studenten de straat op gegaan om te protesteren naar aanleiding van het bloedbad. Tijdens de demonstratie werden leuzen geroepen als ‘dood aan Amerika’.