Aanslag moskee Brussel was wraakactie voor geweld in Syrië

Het uitgebrande interieur van de Rida-moskee in de Brusselse wijk Anderlecht. Foto AP / Yves Logghe

De aanslag op een moskee in de Brusselse wijk Anderlecht maandagavond was bedoeld om de sjiitische gemeenschap in België angst aan te jaren. Dat heeft de verdachte van de aanslag volgens het Brusselse parket verklaard tijdens zijn politieverhoor.

De man, vermoedelijk een Marokkaan, stelt de sjiieten verantwoordelijk voor de noodtoestand in Syrië. Maandagavond drong hij de sjiitische Rida-moskee binnen, vlakbij het station Brussel-Zuid, en bedreigde de aanwezigen met een mes. Ook zwaaide hij met een bidon gevuld met benzine, die hij vervolgens aanstak.

Het vuur greep snel om zich heen. De imam van de moskee, de 46-jarige Abdallah Dadou, kwam om het leven door de hevige rookontwikkeling. Twee bezoekers van de moskee raakten gewond.

Dader besloot vijftien dagen geleden al een daad te gaan stellen

De identiteit van de dader is nog altijd niet met zekerheid vastgesteld. De man beweert de Marokkaanse nationaliteit te hebben en zegt dat hij in België een verblijfplaats heeft, maar hij weigert duidelijk te maken waar die dan precies zou zijn. Eerder tijdens het verhoor gaf hij twee andere nationaliteiten op. Het vermoeden is daarom dat de man illegaal in België verblijft.

De verdachte zegt ook dat hij de feiten helemaal alleen pleegde en dat hij vijftien dagen geleden al besliste om een daad te stellen. Hij zou ook van plan geweest zijn zichzelf aan te geven bij de politie, mocht hij niet zijn opgepakt.