Zwitsers tegen meer vakantie

De Zwitsers hebben zichzelf geen langere vakantie gegeven. In een referendum op initiatief van de vakbond Travail Suisse sprak een ruime meerderheid zich uit tegen het verlengen van de minimale hoeveelheid vakantie van vier naar zes weken.

De vakbond wilde met het voorstel de werkdruk verminderen. Maar volgens werkgevers, een meerderheid van het parlement en de regering zou meer vakantie de toch al zwakke internationale concurrentiepositie van Zwitserland schaden.

Ongeveer tweederde van de Zwitsers was het daarmee eens. Ook in eerdere referenda werd verkorting van de arbeidsduur altijd afgewezen. Alleen een voorstel om van de nationale feestdag, 1 augustus, een vrije dag te maken heeft het in het verleden gehaald.

De Zwitsers stemden zondag ook over andere onderwerpen. Zo is besloten dat in de toeristische gebieden niet meer dan 20 procent van alle huizen een vakantiebestemming mag hebben. Het voorstel kreeg een nipte meerderheid, ondanks fel verzet in de bergkantons.