Wees slim, voorkom nederlaag

Een waarschuwing voor profvoetballers: pas op voor verliezen. De toorn van supporters zal jullie deel zijn.

Eén keer verliezen, oké dat kan gebeuren. Foutje dat een wedstrijd later kan worden rechtgezet. Bij een tweede nederlaag op rij is het oppassen. Dan wordt de situatie precair. En als je voor een derde keer verliest, wordt het zaak de polissen van levensverzekering te checken.

Maar je moet vooral voorkomen dat je met 6-2 verliest. Dan komt met name de trainer in de gevarenzone. Elke volgende misstap veroorzaakt kortsluiting in de hoofden van fans.

Remember Marco van Basten. Hij verloor in 2009 als coach van Ajax met 6-2 van PSV. Na de daaropvolgende 4-0 nederlaag tegen Sparta hielden supporters de spelersbus bij terugkeer in de Arena aan en eisten ze uitleg van Van Basten. Hoezo verliezen? Als Ajax-supporter ben je fan van succes, niet van een portie ellende. Dat heeft de gemiddelde voetbalsupporter al genoeg in zijn privéleven.

Even tegen de PSV-spelers in het bijzonder: jullie waren gewaarschuwd na de 6-2 nederlaag tegen FC Twente. Jullie hadden kunnen weten dat dan elke daaropvolgende misstap tot razernij bij de aanhang zou leiden. En tot een onmogelijke positie voor jullie geliefde trainer Fred Rutten. Was het nu wel zo verstandig om van NAC te verliezen? Had dat nu niet gedaan, dan hadden jullie gisteravond in alle rust vanaf de Herdgang naar huis kunnen rijden. Dan hadden jullie misschien schimpscheuten van de kenners bij Studio Voetbal moeten incasseren, maar als dat te erg wordt kun je altijd nog de televisie uitzetten. Die aan- en uitknop heeft een supporter niet.

Laat de nederlaag tegen NAC een les zijn voor zondag als Heerenveen op bezoek komt. Bij een volgende nederlaag kunnen de gevolgen ernstig zijn. Gisteren bleven de woede-uitingen beperkt tot woorden, maar je moet er niet aan denken als de de frustraties zich verder opstapelen. Dan kan het snel gedaan zijn met de Brabantse gemoedelijkheid.

Henk Stouwdam