Weer dodelijke crash op hip skinummer

De Canadese skiwereld is voor de tweede keer dit jaar opgeschrikt door een dodelijk ongeval. Skiër Nik Zoricic overleed zaterdag aan het hoofdletsel dat hij opliep bij een zware valpartij in de wereldbekerwedstrijd skicross in het Zwitsers Grindwald.

In januari dit jaar verongelukte de Canadese snowboardster Sarah Burke. De halfpipespecialist was hard gevallen bij een training in de Amerikaanse staat Utah.

Skicross is een spectaculaire variant waarbij vier skiërs tegelijk van een geprepareerd parcours afdalen. Op de Winterspelen in Vancouver stond deze discipline voor het eerst op het olympische programma. De internationale skifederatie classificeert skicross onder het freestyle skiën.

Zoricic week zaterdag op de laatste sprong in de race te veel af naar rechts en belandde naast de finishpaal in de vangnetten, waarna hij roerloos bleef liggen. Het zondagprogramma werd na het bekendmaken van het overlijden van de Canadees afgelast.

De skiwereld reageerde geschokt. „We zijn een van onze atleten kwijtgeraakt. U kunt zich voorstellen dat iedereen in de organisatie verslagen is”, zei Max Gartner, voorzitter van de Canadese skibond.

„Risico’s horen erbij in onze sport en onze levensstijl”, zei Ashley McIvor, winnares van de gouden medaille skicross in Vancouver. „We beoefenen deze sporten omdat we er van houden. Daar horen risico’s bij. Je kan niet heel veel doen om die te beperken.”

De Belg Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), sprak in een reactie van „een jonge, begaafde atleet die tragisch omgekomen is bij het beoefenen van de sport waar hij van hield”. (AP)