Vrijage van Rutte met SGP wekt argwaan

De vrijage van premier Rutte met de SGP valt slecht bij oppositiepartijen PvdA en D66. „Kiezers hebben het recht te weten welke afspraken worden gemaakt.”

Europa, Nederland, Utrecht, 10-03-2012 Premier Rutte bezoekt de SGP-jongerendag (Staatkundig Gereformeerde Partij). Hij houdt daar een korte statement en gaat daarna in op vragen van jongeren. De minister-president zal onder meer vertellen hoe hij de rol van religie in de politiek en samenleving ziet. .De SGP heeft.aangegeven moeite te hebben met extra bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, iets waar de PVV juist sterk voor pleit. Het is voor het eerst dat een premier aanwezig is op een SGP-jongerendag. De SGP-jongerendag wordt twee keer per jaar gehouden.foto Evelyne Jacq Evelyne Jacq

Officieel was premier Rutte dit weekend bij de SGP-jongeren omdat zij de grootste politieke jeugdorganisatie van het land vormen. Rutte greep zijn optreden vooral aan om de goede verstandhouding met de SGP te benadrukken. De SGP heeft twee zetels in de Tweede Kamer en heeft een sleutelrol in Ruttes gedoogcoalitie. In de Eerste Kamer heeft de regeringscoalitie de Staatkundig Gereformeerde Partij zelfs nodig om aan een meerderheid te komen. De steun van de SGP is daarmee doorslaggevend, ook al zegt het kabinet geen officiële afspraken met de ‘tweede gedoogpartij’ te hebben.

Tot afgelopen weekeinde. Want op het congres in Utrecht, waar hij door 1.500 SGP-jongeren met gejuich werd ontvangen, zei Rutte: „Wat me altijd zeer bevalt in de samenwerking met de SGP is de betrouwbaarheid: afspraak is afspraak.”

Het leidde meteen tot vragen van oppositiepartijen. De PvdA-kandidaat-partijleiders Diederik Samsom en Ronald Plasterk vinden de uitspraken „ontluisterend” respectievelijk „schadelijk”.

D66-leider Alexander Pechtold wil dat Rutte dit morgen in de Tweede Kamer komt uitleggen. „Kiezers hebben het recht te weten welke afspraken worden gemaakt”, zegt Pechtold. „Anders is het beleid van dit kabinet niet transparant en afrekenbaar.”

Rutte zei dat er „terreinen” zijn waarop de VVD andere ideeën heeft dan de SGP, zoals bij medisch-ethische kwesties als abortus en euthanasie. Maar „90 procent van de politieke debatten” gaat niet over dat soort vraagstukken.

Daarom benadrukt Rutte liever de overeenkomsten tussen de VVD en SGP, zoals het streven naar een kleinere overheid en minder staatsschuld, en een gelijke visie op veiligheidsbeleid. „Over het overgrote aantal van de onderwerpen die in de politiek spelen”, zei Rutte, „zijn we het eens.”

De Rijksvoorlichtingsdienst, die het woord voert namens de premier, benadrukte achteraf dat er buiten de Tweede Kamer geen bijzondere afspraken zijn gemaakt met de SGP.

Waarom was Rutte er eigenlijk, wilde de gespreksleider in het theater van de Jaarbeurs weten. „Op de een of andere manier denken mensen dat u de SGP wilt pleasen.”

Rutte stelt dat de SGP simpelweg „behoorlijk invloedrijk” is. En: „Ik geloof niet dat de samenwerking beter of slechter wordt als ik wel of niet naar deze dag kom.”