Volg op Twitter hoe de Titanic honderd jaar geleden ten onder ging

“Het is precies een maand nu voordat de reis van de Titanic begint, ik kan niet wachten tot ze af is en te zien is in de oceaan!”, aldus kapitein Edward John Smith op 10 maart 1912. Sinds dit weekend is het mogelijk de reis van de Titanic opnieuw te beleven. Via Twitter.

FILE - In this April 10, 1912 file photo, the liner Titanic leaves Southampton, England on her maiden voyage to New York City. Five days into her journey, the ship struck an iceberg and sank, resulting in the deaths of more than 1,500 people. The first interviews of survivors, and the first impressions of people across the world, of the ill-fated Costa Concordia cruise liner that ran aground and tipped over in Italy, Saturday, Jan. 14, 2012, are yielding predictable comparisons to the Titanic tragedy. (AP Photo, File) Op 10 april 1912 verlaat de Titanic het Engelse Southhampton voor haar eerste reis naar New York. Foto AP

“Het is nu precies een maand voordat de reis van de Titanic begint, ik kan niet wachten tot ze af is en te zien is in de oceaan!”, aldus kapitein Edward John Smith op 10 maart 1912. Wat honderd jaar geleden een geweldige eerste reis moest worden, werd meteen ook Titanic’s laatste. Het “schip dat niet kon zinken” zonk al na vijf dagen nadat het in aanvaring kwam met een ijsberg.

Sinds dit weekend is het mogelijk de reis van de Titanic opnieuw te beleven, nu de kapitein en de overige bemanningsleden hun ervaringen elke dag de wereld in twitteren. Gewoon even doen alsof het honderd jaar geleden is en de reis nog aanstaande.

Tweets van honderd jaar geleden

Op dat moment was de Titanic het meest luxueuze en grootste passagiersschip ter wereld. De opwinding onder de bemanning was dan ook groot:

Twitter avatar TitanicRealTime TitanicVoyage #crew I can’t believe the length of A Deck, the Promenade Deck – 546ft from one end to the other. Incredible.

Vanochtend was de bemanning druk met het controleren van de 48 reddingsboeien en twintig reddingsboten.

Twitter avatar TitanicRealTime TitanicVoyage #crew Next on the list is the lifeboats, 20 overall. 14 of them are the 30-footers, which should carry 65 people.

Hoewel de Titanic voldeed aan de wettelijke voorschriften ten aanzien van het aantal reddingssloepen, bleek de hoeveelheid onvoldoende voor het totaal van 2.224 passagiers. 1.514 mensen verdronken in het ijskoude water.

Oceaanbodem wrak Titanic in kaart gebracht

De oceaanbodem waar het wrak van de Titanic ligt, is inmiddels door onderzoekers in kaart gebracht in de hoop nieuw inzicht te krijgen in wat er die nacht honderd jaar geleden precies is gebeurd. De wrakstukken liggen verspreid over een gebied van vijf bij acht kilometer. Op de oceaanbodem aangetroffen sporen suggereren dat de achtersteven van het passagiersschip, nadat het op een ijsberg was gevaren en in tweeën was gebroken, niet steil onder water is verdwenen, maar eerst heeft rondgetold.

Een expeditieteam maakte de kaart aan de hand van sonorapparatuur en 130 duizend foto’s van onderwaterrobotten. De foto’s werden als puzzelstukjes in elkaar gepast, waardoor een mozaïsch overzicht ontstond van waar al de wrakstukken liggen. Eerder werden ook wel kaarten gemaakt van het wrak, maar daarop waren niet alle overgebleven onderdelen van het schip te zien, zegt een Titanic-historicus die bij de expeditie in 2010 betrokken was. Van honderden voorwerpen en wrakstukken is nu precies te zien waar ze liggen.

Details over nieuwe vondsten worden op 15 april, precies honderd jaar na de ramp, bekendgemaakt. History Channel zendt dan een twee uur durende documentaire uit over de expeditie en de vondsten.

Aan boord van de Titanic bevinden zich drie Nederlanders

Het programma Andere Tijden vertelt het verhaal van drie Nederlanders die aan boord waren van de Titanic:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • Marije Willems