VN verlengen Libië-missie met een jaar - land in chaos

A man walks past a wall painted with a graffiti with colours of the ruling National Transitional Council in the town of Zintan February 22, 2012. Three months after his capture in Libya's Sahara desert, Saif al-Islam, son and one-time heir apparent of toppled Libyan leader Muammar Gaddafi, remains at a secret location in the northwestern town of Zintan, reflecting a wider problem of powerful local militias and a weak central government in the North African country. Picture taken February 22, 2012. REUTERS/Ismail Zitouny (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Een man loopt langs een graffitimuur met daarop de kleuren van de regerende Nationale Overgangsraad in Zintan. Foto Reuters / Ismail Zitouny

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag unaniem ingestemd met verlenging van de politieke missie in Libië met een jaar. Het mandaat van de missie behelst het uitdragen van democratie, het herstellen van de openbare veiligheid en het opruimen van de grote hoeveelheid wapens in het land.

Ruim een jaar na het begin van de revolutie in Libië kampt het nieuwe landsbestuur met tal van problemen. Honderden milities die meehielpen bij het verdrijven van het Gaddafi-regime zwaaien nu de scepter in steden en regio’s. Er vinden nog dagelijks vergeldingsacties plaats tegen leden van het voormalige regime. De VN schatten dat zesduizend mensen vastzitten in gevangenissen van de revolutionaire brigades, waar wordt gemarteld en gemoord.

De Veiligheidsraad verwelkomde onlangs enkele positieve ontwikkelingen in Libië, zoals de organisatie van verkiezingen in juni. De Libische bevolking kiest dan een volksvergadering die een premier zal benoemen en een commissie instelt die zich bezig zal houden met het schrijven van een grondwet.

Deze ontwikkelingen nemen echter niet de zorgen weg over willekeurige detenties, buitenrechtelijke executies en andere schendingen van mensenrechten. Een van de grootste uitdagingen vormt het opruimen van de enorme arsenalen die tijdens de revolutie in Libië zijn verspreid en in handen zijn van de milities.

    • Marije Willems