VN-gezant Kofi Annan verwacht geen akkoord over Syrië op korte termijn

Het wordt moeilijk om met president Assad tot een overeenkomst te komen het geweld in Syrië te beëindigen. Dat heeft VN-bemiddelaar Kofi Annan gisteren gezegd tegen persbureau Reuters. Annan voerde dit weekend gesprekken met de Syrische president Assad in Damascus.

Na afloop van de tweede gespreksronde zei Annan optimistisch te zijn. Toch verwacht hij dat een overeenkomst niet zomaar is gesloten. „Het wordt moeilijk, maar we moeten blijven hopen. Ik ben optimistisch en heb daar verschillende redenen voor.”

Annan is in Syrië om namens de Verenigde Naties en de Arabische Liga te bemiddelen tussen Assad en de rebellen. Hij probeert te inventariseren of het geweld in Syrië met een diplomatieke oplossing kan worden beëindigd. Het eerste gesprek had volgens Syrisch staatspersbureau SANA een „positieve ambiance”. AP