VJ Movement: portret van een Amerikaanse wapenfan

Afgelopen donderdag vielen twee doden bij een schietpartij in een psychiatrische kliniek in Pittsburgh. Een dag eerder waren er twee doden bij een schietpartij op een school in Jacksonville, Florida. Het lijkt wel of er elke week een kleine of een grote versie van ons “Alphen aan de Rijn” plaatsvindt in de Verenigde Staten.

Screenshot uit de VJ Movement-reportage.

Afgelopen donderdag vielen twee doden bij een schietpartij in een psychiatrische kliniek in Pittsburgh. Een dag eerder waren er twee doden bij een schietpartij op een school in Jacksonville, Florida. Het lijkt wel of er elke week een kleine of een grote versie van ons “Alphen aan de Rijn” plaatsvindt in de Verenigde Staten.

Het bezit van wapens is er verankerd in de grondwet. Sterker nog het is het tweede wetsartikel. In het eerste grondwetsartikel worden zaken als het recht op vrijheid van godsdienst, van meningsuiting, pers en vergadering geregeld. Het tweede artikel wordt door veel Amerikanen gezien als het middel om die vrijheden te kunnen verdedigen.

In deze reportage van VJ Movement-correspondent Alba Mora legt een fervent wapenbezitter uit waarom het voor hem als Amerikaan een onaantastbaar recht is. Want onaantastbaar is het: president Obama zal er bij de verkiezingen zijn vingers niet aan branden en voor de Republikeinen is het al helemaal onbespreekbaar.

Lees hier meer over de samenwerking tussen VJ Movement en nrc.nl. Als je zelf een idee hebt voor een verhaal over dit thema, laat het ons dan weten via onze website: vjmovement.com.