Venus en Jupiter kruipen vanavond naar elkaar toe

Wie vanavond, niet lang na zonsondergang, naar de westelijke hemel kijkt, kan ze niet missen. Wie? De twee heldere lichtpuntjes die daar staan: de rechter iets helderder, de linker net een fractie hoger aan de hemel. Het zijn Venus (de helderste van de twee) en Jupiter. Al sinds eind vorige week staan ze dicht bij

Venus en Jupiter staan vanavond twee kattenoren uit elkaar. Foto Richard Fleet

Wie vanavond, niet lang na zonsondergang, naar de westelijke hemel kijkt, kan ze niet missen. Wie? De twee heldere lichtpuntjes die daar staan: de rechter iets helderder, de linker net een fractie hoger aan de hemel. Het zijn Venus (de helderste van de twee) en Jupiter.

Al sinds eind vorige week staan ze dicht bij elkaar, maar vanavond kruipen ze nóg wat dichter naar elkaar toe – zelfs tot op 3 graden. Daarna verwijderen de planeten zich langzaam weer van elkaar, tot ze eind maart alweer door 15 graden van elkaar gescheiden worden.

Maar vanavond zijn ze dus zelfs door een verrekijker nog tegelijk te zien. Jupiter, die vier manen heeft, is veruit de grootste van de twee. Dat Venus toch zeven keer helderder straalt komt doordat deze planeet dichterbij de zon staat (en zo vijftig keer zoveel licht ontvangt), en bovendien omgeven is door een dik wolkendek dat veel zonlicht reflecteert.

Richard Fleet, vice-voorzitter van van de Newsbury Astronomical Society, grapte gisteravond op twitter dat de twee planeten precies ‘twee kattenoren uit elkaar staan’:

Twitter avatar dewbow Richard Fleet Jupiter and Venus are just a cat’s ears apart tonight :) http://t.co/mi9aZ8Mn