VEH hypotheken op tijdelijke contracten en ‘werkzekerheid’

De oproep van VEH komt in een tijd waarin juist steeds strengere eisen worden gesteld door banken bij het verstrekken van een hypotheek. De huizenmarkt zit echter behoorlijk op slot. Foto NRC / Arjan de Jongh

Mensen met een tijdelijk contract en die goede kansen op de arbeidsmarkt hebben, moeten makkelijker een hypotheek kunnen krijgen. Regeringspartijen VVD en CDA steunen dit pleidooi van Vereniging Eigen Huis (VEH).

De consumentenorganisatie zegt vanochtend in het AD dat de banken niet meer kijken moeten naar baanzekerheid maar naar werkzekerheid. Nu is een vaste baan nog vaak voorwaarde voor een hypotheek. Vorig jaar kregen echter maar tweeduizend mensen een vast arbeidscontract.

“De arbeidsmarkt is fundamenteel aan het veranderen. Werkgevers willen meer flexibele krachten en pleiten voor versoepeling van ontslagrecht. Werknemers kiezer er vaker voor om na zes jaar van baan te veranderen of zzp’er te worden.” directeur VEH Rob Mulder.

VEH krijgt steun van de Kamerleden Matthijs Huizing (VVD) en Elly Blanksma (CDA). “Iemand die een jaarcontract heeft, maar ook een goede opleiding en toekomstperspectief, moet natuurlijk gewoon een hypotheek kunnen krijgen”, aldus Huizing.