Uitgelicht

Film

Sonnensucher (Konrad Wolf, 1958, DDR). Destijds door de Sovjet-censuur verboden film die zich afspeelt in de Oostduitse uraniummijn Wismut, waar na WO II misdadigers, ‘werkschuwen’ en arbeiders onder kankerverwekkende omstandigheden de grondstof voor nucleaire toepassingen moesten delven. In deze realistische film worden de lotgevallen van twee in de mijn tewerkgestelde jonge vrouwen gevolgd. Dit is de eerste van een drietal destijds verboden films die Arte vanavond uitzendt. Na Sonnensucher volgen La battaglia di Algeri (Gillo Pontecorvo 1966, I/ALG) over de [wederzijdse wreedheden tijdens de] Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog en (om 00.05u) Bambule (Eberhard Itzenplitz, 1970, BRD), tv-film over drie meisjes die in opstand komen tegen het autoritaire regime in een gesloten inrichting. Scenario: Ulrike Meinhof die, tien dagen voor de geplande uitzending, betrokken was bij de bevrijding van RAF-terrorist Andreas Baader uit een gevangenis. Arte, 20.15-22.05u.

Déjà vu (Tony Scott, 2006, VS). Solide sf-thrillerveronderstelt dat we beelden van de werkelijkheid van vier dagen geleden digitaal kunnen terugroepen. Op deze wijze doet agent Denzel Washington onderzoek naar een bomaanslag op een reusachtige veerboot. En passant probeert hij het noodlot van Paula Patton een andere draai te geven. Ook met Val Kilmer. SBS6, 20.30-23.00u.

Fierce Creatures (Robert Young & Fred Schepisi, 1997, Engeland/VS). Uiterst vrijblijvend vervolg op A Fish Called Wanda (1988) heeft andermaal John Cleese, Kevin Kline, Jamie Lee Curtis en Michael Palin in de aanbieding, maar is een eenvoudige klucht over een commercieel succes najagende, Britse dierentuin. Nieuwe directeur Kevin Kline wil alle saaie dieren eruit schoppen en alleen nog sensationele, gevaarlijk roofzuchtige beesten in z’n dierenpark.RTL8, 20.30-22.30u.

Informatief

Natuur op 2: Berggorilla - de nadagen van Koning Zilverrug. Serie over de laatste groepen berggorilla’s. In Rwanda treft de machtige zilverrug Titus, die de zorg heeft over een weesje, een soortgenoot die tegen hem is opgewassen: zijn eigen zoon Rano. En in Oeganda wil Marembo groepsleider Rukina van zijn troon stoten. Maar heeft hij daarvoor de spierkracht en de hersens? Ze gaan zo op in de strijd om het leiderschap dat ze niet in de gaten hebben dat de tien maanden oude Ponoka in een levensgevaarlijke schermutseling verzeild raakt. Ned.2, 19.25-20.25u.

Million dollar decorators: life is a beach. Serie waarin de werkzaamheden van een aantal interieurontwerpers worden gevolgd die huizen van rijke mensen inrichten. Vanavond onder andere: Martyn Lawrence-Bullard moet in Mexico het personeel op een landgoed gaan instrueren. Kathryn Ireland mag in Pacific Palisades het huis van de erfgename van Max Factor inrichten en hoopt dat haar ontwerp zoveel indruk maakt dat ze ook het strandhuis van Shannon Factor in Malibu mag doen. RTL5, 21.30-22.30u.

Panorama: Homs - Journey into Hell. Reportage van cameraman Fred Scott en verslaggever Paul Wood. Het tweetal is net terug uit Syrië, waar ze de afgelopen vier maanden in en om Homs zijn geweest. Een verslag van het verzet van de inwoners en hun hoop op verandering, van de meedogenloze reactie van regeringstroepen en van de stroom vluchtelingen die de stad proberen te ontvluchten, vervuld van angst voor de wraak van aan Assad trouw gebleven veiligheidsdiensten en vol woede over de rebellen die hen in de steek lieten. BBC 1, 21.30-22.00u.

Amusement

Bones: The memories in the shallow grave. Eerste aflevering van zevende seizoen van de serie over het duo dr. Temperance ‘Bones’ Brennan (Emily Deschanel) en special agent Seeley Booth (David Boreanaz). Zij is forensisch antropologe, hij een bijdehante FBI’er. Vandaag proberen ze de dader op te sporen van de moord op de echtgenote van een dominee. Heeft haar excentrieke psychiater er iets mee te maken? RTL4, 21.25-22.25u.

2 Broke Girls. Eerste aflevering van nieuwe serie van de makers van Sex and the City, die draait om twee jonge serveersters die proberen te overleven in New York. Ze hebben ieder een totaal andere achtergrond; Max (Kat Dennings) komt uit een arm gezin en Caroline (Beth Behrs) komt uit een rijke familie, maar is nu straatarm. Toch raken ze bevriend en trekken bij elkaar in. Net5, 22.20-22.50u.

Radio

De avonden. Jeroen van Kan praat met Pieter Steinz en Henk Pröpper. De laatste was directeur van het Letterenfonds en wordt baas van de Bezige Bij; Steinz was twintig jaar redacteur Boeken van NRC Handelsblad en volgt Pröpper op bij het Fonds. Een gesprek over hun oude en nieuwe baan, over de letteren en over het thema van de Boekenweek.Radio 6, 21.02-23.00u.