Twitteren aan boord van Titanic

De bemanningsleden van de Titanic zijn dit weekeinde aan boord gegaan en maken het schip gereed voor de eerste reis, op 10 april van Southampton naar New York. Tussendoor twitteren ze vanaf het schip over de verbazingwekkende omvang en luxe. Een tweet van vanmorgen: „Controleer net alle achtenveertig massieve reddingsboeien; deze worden geplaatst op diverse plekken op het bovendek.”

Op 15 april wordt de honderdste sterfdag van de Titanic herdacht. Als opmaat bedacht uitgeverij The History Press de twitterreeks TitanicVoyage: een paar keer per dag kun je tweets lezen over het schip, geschreven alsof ze van mensen aan boord komen. Zo brengen de tweets – de telegraafberichten van de 21ste eeuw – je dichter bij de ramp.

De eenvoudigste mededeling van de bemanning krijgt dramatische lading omdat wij wel, en zij niet, weten hoe deze reeks tweets zal eindigen. In de tweet van vanmorgen is de controleur bijvoorbeeld trots op die 48 reddingsboeien van kurk. Met de kennis van nu vinden wij 48 boeien een beetje weinig voor 2.224 passagiers.

Nu ja, het water was toch te koud. Dat er slechts twintig reddingsboten meegingen, bleek een groter probleem; 1.514 mensen verdronken.

De herdenking belooft een grootste gebeurtenis te worden. Vandaag verschijnt een Titanic-app, de speelfilm met Kate Winslet en Leonardo DiCaprio komt uit in 3D, tv-zender National Geographic brengt drie nieuwe documentaires over de Titanic en deelt onderwatercamera’s uit ter promotie. In Belfast, waar het schip van stapel liep, opent op 31 maart een Titanic-museum. Op 10 april wordt ingescheept voor de reeds volgeboekte Titanic Memorial Cruise.