The Queens

The Silver Jubilee van Koningin Elizabeth II maakte ik mee in Slough, in 1977. Voor de kinderen op mijn school waren er de hele dag sportwedstrijden, spelletjes, bak- en eetfestijnen en er was veel vrolijk gezwaai op het schoolplein met de Union Jack. De Koningin vonden wij de mooiste vorstin ooit. En het hele Britse volk was dol op deze plichtsgetrouwe vrouw.

Koningin Elizabeth II schittert nog steeds, na al die jaren. Op 8 maart was haar Diamond Jubilee. Haar zestigjarig jubileum als vorstin werd gevierd.

Een tijdje geleden echter was de waardering voor de vorstin minder. Toen roomde prinses Diana alle media-aandacht af. Koningin Elizabeth sprak er zelfs haar zorgen over uit in een televisieprogramma. Maar niemand die daar toen echt oren naar had, zeker niet de eigengereide en megapopulaire Diana. Het volk vond dat de koningin Diana onvoldoende begreep en steunde.

Vandaag de dag zijn de media weer positief over Elizabeth II. We zien haar niet alleen op tv, in een heldere, open kledingstijl en kleuren. We leren haar wederom waarderen als een degelijke, zorgzame, hardwerkende, haast onfeilbare vrouw. En ze bewijst ook nog eens dat ze niet te oud is om te leren.

Bij de aftrap van de diamanten jubileum in Leicester werd de Koningin verrassend geflankeerd door de kersverse bruid van haar kleinzoon William, niemand minder dan Catherine Middleton. Deze mediagenieke jonge prinses en de eveneens mediagenieke koningin liepen, zaten, kletsten en glimlachten, zonder hun echtgenoten, zij aan zij in Leicester voor de camera’s. Ze verdeelden de taken. Elk sprak een deel van het publiek aan weerskanten van de weg aan. Beiden gunden elkaar de aandacht en populariteit, zoals dat in de tijden van Diana zelden voorkwam.

In Leicester maakte de Koningin een enorme geste. Met Kate als haar rechterhand, op de eerste dag van haar eigen jubileum, verwelkomde de grande dame de nieuwe generatie. Ze toonde de leergierige prinses de kneepjes van het vak – waarmee Elizabeth het een en ander jegens Diana weer goedmaakte. De aristocrate aanvaardde publiekelijk een jongeling uit de middenklasse. Ze aanvaardde dat de monarchie juist door iemand als Catherine nieuw leven krijgt ingeblazen. Elizabeth liet zich, met andere woorden, afhankelijk zien, zoals ook Catherine dat deed. Di tmaakte de vorstin groots.

Het resultaat oogde sterk. Daar stonden twee zelfbewuste vrouwen. Ze straalden uit dat ze de wereld aankonden. Maar ze straalden dat alleen uit omdat ze beiden erkenden elkaar nodig te hebben. Vrouwen die van elkaar afhankelijk zijn, dat past wel op Internationale Vrouwendag. Long live the Queens!