Tester maagdelijkheid vrijgesproken in Egypte

Een militair tribunaal in Egypte heeft een legerarts vrijgesproken, die ervan werd verdacht gedwongen ‘maagdelijkheidstesten’ te hebben uitgevoerd op vrouwelijke demonstranten. Ahmed Adel werd vrijgesproken omdat er volgens het tribunaal tegenstrijdigheden zaten in de getuigenverklaringen.

Samira Ibrahim (25), die in maart 2011 werd opgepakt, had de zaak tegen de legerarts aangespannen. Ze werd na haar arrestatie aan zo’n test onderworpen en door een militaire rechtbank veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke cel voor het beledigen van autoriteiten, illegaal vergaderen en negeren van de avondklok.

Het leger ontkende de testen aanvankelijk, maar Amnesty citeerde later een generaal die toegaf dat ze wel degelijk waren uitgevoerd. Ibrahim stapte naar de civiele rechter om te voorkomen dat zulke testen nog eens uitgevoerd zouden worden en de rechtbank stelde haar in het gelijk.

In aanloop naar de zaak tegen de arts zei Ibrahim dat getuigen die haar verhaal zouden ondersteunen ineens hun verhaal hadden veranderd. De zaak toont hoe moeilijk het is militairen, die worden verdacht van het mishandelen van betogers, veroordeeld te krijgen. Het vonnis leidde tot woede onder jonge betogers, die eisen dat generaals terechtstaan voor mensenrechtenschendingen tijdens de opstand. (AP, BBC)