Syrische activisten: weer tientallen doden in Homs en Idlib

De noord-Syrische provincie Idlib ligt sinds eind vorige week zwaar onder vuur van het Syrische leger. Foto Reuters

In de zwaar belegerde Syrische steden Homs en Idlib zijn volgens activisten van de oppositie vanochtend tientallen mensen gedood. In Homs zouden minstens 45 vrouwen en kinderen zijn vermoord.

Homs was de afgelopen weken het epicentrum van de volksopstand tegen president Bashar al-Assad, maar kwam begin deze maand weer onder controle van het Syrische regeringsleger. Volgens activisten werd er vanochtend echter opnieuw een slachtpartij onder burgers aangericht. In de wijk Karm al-Zaytoun zouden de lichamen van 45 vrouwen en kinderen zijn gevonden. In andere delen van Homs zouden nog eens 25 mensen zijn gedood door ordetroepen van Assad.

Het Syrische regime stelde vanochtend dat “terroristische groepen” verantwoordelijk zijn voor de tientallen doden in Homs. Zij zouden de burgers hebben gekidnapt en gedood en hun lichamen hebben verminkt om ze te kunnen vertonen aan buitenlandse media, zo meldt het Syrische staatspersbureau SANA. Het regime van Assad heeft gewapende oppositiegroepen de afgelopen maanden herhaaldelijk verantwoordelijk gesteld voor geweld waarvoor het Syrische leger vrijwel zeker zelf verantwoordelijk was.

Noordwestelijke provincie Idlib ook vanochtend weer zwaar onder vuur

Naast Homs lag ook de noordwestelijke provincie Idlib volgens oppositieactivisten weer onder vuur van het Syrische leger. Idlib, gelegen aan de grens met Turkije, leek de afgelopen dagen na Homs het volgende doelwit van het Syrische regime. Activisten zeiden vanochtend dat in de provincie zeker 25 doden zijn gevallen. In een interview met Al Jazeera omschrijft Abu Hani, een inwoner van de stad Idlib, de omstandigheden in de ziekenhuizen als schokkend:

“Na het beschieten van de stad, begonnen de ordetroepen van huis tot huis te zoeken naar activisten en demonstranten. De soldaten lijken volledig de vrijheid te hebben gekregen om alle huizen en winkels te plunderen.”

Nieuw geweld komt dag na gesprekken tussen Annan en Assad

De berichten over het nieuwe geweld in Homs en Idlib komen nadat bemiddelaar Kofi Annan dit weekend met Assad in Damascus sprak over de crisis in zijn land. Annan, die namens de VN en de Arabische Liga bemiddelt, zei na afloop van zijn twee gesprekken met de president dat het “moeilijk wordt” het geweld te beëindigen, maar dat hij desalniettemin “optimistisch” blijft. Assad zei dat een politieke oplossing pas mogelijk is als de “terroristische groepen” geen chaos meer in het land veroorzaken.