Sprinttalenten voortijdig uitgeschakeld in Istanbul

Drie Nederlandse sprintsters haalden de finales niet bij de WK indoor.

Rotterdam. De Nederlandse sprintsters Dafne Schippers, Jamile Samuel en Sharona Bakker zijn er afgelopen weekend bij de WK indoor in Istanbul niet in geslaagd de finales te halen. Schippers (19) eindigde in de halve finale in haar serie als derde in 7,25 seconden en kwam uiteindelijk tweehonderdste van een seconde tekort voor de finale. Ook Samuel (19) haalde de finale op de 60 meter niet, ze moest in haar serie genoegen nemen met de vierde tijd in 7,47 seconden. Bakker (21) werd in de halve finale op de 60 meter horden uitgeschakeld. Met een tijd van 8,18 seconden werd ze zaterdag zesde, waar een plaats bij de eerste vier was vereist.

Eerst was er Fanny Blankers-Koen, later Nelli Cooman en Els Vader. En tegenwoordig Dafne Schippers, Jamile Samuel en Sharona Bakker, Nederlandse sprintsters met internationale vooruitzichten. De nieuwe namen hebben nog niet het niveau van hun voorgangers, maar wel de aanleg en de ambitie.

Helemaal toevallig is deze explosie van sprinttalent volgens bondscoach Wigert Thunnissen niet. „Op genetisch materiaal heb je als trainer geen invloed. Wel op coaching. Wij hebben tegenwoordig leergierige trainers die informatie opslorpen en geen geheimen voor elkaar hebben. Ego’s worden opzijgezet en informatie wordt uitgewisseld. In de wedstrijd wil iedereen de beste zijn, daarbuiten trekken de coaches samen op. En dat is in het verleden weleens anders geweest. Toen was er sprake van een eilandenrijk.” Talentvolste van de drie is Schippers. Afgelopen zomer werd ze bij de WK in het Zuid-Koreaanse Daegu negende op de 200 meter. NRC