Soldaat VS richt bloedbad aan in dorpen

De Talibaan hebben vanmorgen met vergelding gedreigd voor een bloedbad dat door een Amerikaanse militair is aangericht, die – naar het lijkt op eigen initiatief – in de nacht van zaterdag op zondag zestien Afghaanse dorpsbewoners doodschoot.

Volgens Amerikaanse en Afghaanse bronnen verliet de man, een sergeant-majoor, om 3 uur lokale tijd de basis en ging hij naar twee nabijgelegen dorpjes in het district Panjwai in de zuidelijke provincie Kandahar. Daar schoot hij in drie verschillende huizen op bewoners. Onder de doden bevonden zich veel vrouwen en kinderen. Sommige kinderen werden met een enkel schot in het hoofd gedood.

Volgens overlevende dorpsbewoners stak de man, die gisteren is aangehouden nadat hij zichzelf had gemeld op de basis, ook de dekens in brand waar zijn slachtoffers onder lagen. Sommigen in Kandahar betwijfelden of de slachtpartij het werk van één man kon zijn. De Amerikanen stellen echter dat het om de daad van eenling ging.

Het district Panjwai geldt al jaren als een van de kerngebieden van de Talibaan en de Amerikanen proberen er al jaren met wisselend succes greep op te krijgen.

De Talibaan kondigden vanmorgen op een website wraakacties aan op de Amerikanen. Ze beloofden de nabestaanden wraak te zullen nemen voor „elke afzonderlijke martelaar met hulp van Allah.”

Ook de Afghaanse president Hamid Karzai toonde zich zeer verontwaardigd. Hij sprak van „een moord, het opzettelijk doden van onschuldige burgers” en noemde de actie „onvergeeflijk”.

President Obama heeft zich direct bij Karzai verontschuldigd. Ook hebben de Amerikanen onmiddellijk een onderzoek gelast naar de toedracht van de schietpartij. Het motief van de militair is nog onduidelijk. Volgens sommigen was hij dronken, volgens anderen verkeerde hij in psychische nood.

Volgens Afghaanse parlementariërs heeft de bevolking haar geduld met de NAVO-troepen verloren. De Afghaans-Amerikaanse betrekkingen raakten vorige maand al in een crisis, sinds er een aantal korans werd verbrand op de Amerikaanse legerbasis Bagram, ten noorden van de hoofdstad Kabul. (AP, Reuters, BBC)