Shorttrackploeg behaalt WK-zilver achter Canadezen

De Zuid-Koreaan Noh Jin-kyu kan niet voorkomen dat de Nederlandse aflossingsploeg zijn Aziatische team voorblijft op de WK in Shanghai. Foto Reuters

De Nederlandse shorttrackers hebben gisteren bij de wereldkampioenschappen in het Chinese Shanghai een zilveren medaille veroverd op het onderdeel aflossing. Op de finishlijn passeerde het Nederlandse kwartet, bestaande uit Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt, Daan Breeuwsma en Freek van der Wart, Zuid-Korea. Het goud was voor titelverdediger Canada.

„Ik had het eerst niet door, pas op de videobeelden zag ik het”, zei slotrijder Knegt op de website schaatsen.nl over de spannende ontknoping. Knegt dwong de tweede plaats persoonlijk af, met slechts drieduizendste van een seconde verschil met Zuid-Korea. Het verschil met wereldkampioen Canada was eveneens klein: vijfhonderdste van een seconde.

Eerder op de dag eindigde Knegt in het individuele toernooi als zesde op de afsluitende 3.000 meter, waarmee hij ook zesde werd in het eindklassement. Zaterdag kwam Knegt bij de 500 meter als vijfde over de finish. Vrijdag was Knegt in de finale van de 1.500 meter als zesde geëindigd.

Wereldkampioen werd gisteren de Zuid-Koreaan Kwak Yoon-Gy, die ook de afsluitende 3.000 meter won. Maar ook in die superfinale waren de verschillen minimaal. Kwak drukte zijn schaats zesduizendste van een seconde eerder over de finish dan titelverdediger Noh Jin-Kyu. Dat bleek ook het verschil tussen goud en zilver in het eindklassement. Het betekende de eerste wereldtitel voor de Koreaan. Het brons was voor de Canadees Olivier Jean.

Bij de vrouwen greep Li Jianrou in eigen huis de macht. De Chinese had in de finale voldoende aan de vijfde plaats. De Canadese Valérie Maltais werd tweede in het klassement, de Italiaanse Arianna Fontana derde.

Met een zilveren medaille op de aflossing en een zesde plaats in het individuele klassement kon Knegt tevreden terugblikken op de wereldkampioenschappen. Vooraf was een plek bij de top acht de doelstelling van de 22-jarige Fries met Chinees bloed. Wel vond hij dat de finale van de 500 meter, waar hij met een ronde te gaan ten val kwam, beter had gekund.

De Nederlanders, met Knegt voorop, kunnen terugkijken op een geslaagd seizoen. Knegt beleefde zijn hoogtepunt tijdens de Europese kampioenschappen in Tsjechië, eind januari, waar hij als eerste Nederlander in het shorttrack een Europese titel veroverde. Beide Nederlandse aflossingsploegen prolongeerden daar hun Europese titel.