Secondenspel

British Braldley Wiggins (L) shakes hands with Dutch Lieuwe Westra (R) on the podium, after winning the 70th edition of the Paris-Nice cycling race, on March 11, 2012. AFP PHOTO PASCAL PAVANI AFP

Om welk evenement ging het en hoe klein waren de verschillen?

De wielerkoers Parijs-Nice, die gisteren werd gewonnen door de Britse renner Bradley Wiggins na een spannende klimtijdrit over 9,6 kilometer. Wiggins won de afsluitende tijdrit naar Col d’Eze in 19.12 minuten en bleef daarmee de Nederlandse renner Lieuwe Westra slechts twee seconden voor. In het algemeen klassement was het verschil tussen Wiggins en Westra na een week koersen eveneens klein: acht seconden.

Een bijzondere prestatie van Westra?

Ja, want de renner van Vacansoleil slaagde er net niet in om als eerste Nederlander sinds Michael Boogerd in 1999 de eindzege te grijpen in de ‘rit naar de zon’. Westra, die donderdag de vijfde etappe van Parijs-Nice won, begon gisteren met een achterstand van zes seconden op klassementsleider Wiggins aan de tijdrit. Op het glooiende parcours reed hij een sterk eerste deel van de rit tegen de klok. Na 5,6 kilometer had Westra een voorsprong van twee seconden op Wiggins. Een sensatie leek in de lucht te hangen, met als gevolg euforische commentatoren bij de NOS. Maar dat bleek voorbarig, want Wiggins maakte in het tweede gedeelte van de tijdrit zijn achterstand op Westra alsnog goed. Dat doet overigens weinig af aan de prestatie van de 29-jarige Westra, die voor het eerst in zijn loopbaan op het podium eindigde in een prestigieuze rittenkoers.

Een topweek dus voor Westra en zijn ploeg Vacansoleil?

Zeker. Behalve het succes van Westra waren er de dagzeges van zijn ploeggenoten Gustav Larsson (in de proloog) en Thomas De Gendt (zaterdag in de zevende etappe). Bovendien won Frederik Veuchelen het bergklassement. Westra sprak gisteren na afloop van „een ongelooflijke week” voor hem en zijn ploeg. Dat hij zo dichtbij de eindzege was geweest, was naar eigen zeggen nog niet zo goed tot hem doorgedrongen, zo kort na de tijdrit. Maar vooraf had de Friese tijdritspecialist, bijgenaamd Ut Beest, „getekend voor een podiumplaats”.