Sarkozy dreigt met verlaten Schengen

Als Europa er binnen een jaar niet in slaagt zijn grenzen beter te beschermen, zal Frankrijk de deelname aan het Schengen-verdrag opschorten en de Franse grenzen weer gaan bewaken.

Dat heeft president Nicolas Sarkozy gisteren gezegd bij een grote verkiezingsbijeenkomst in de Parijse voorstad Villepinte.

Sarkozy’s uitspraak sluit aan bij zijn belofte, vorige week, dat het aantal migranten dat Frankrijk binnenkomt wordt gehalveerd tot maximaal 100.000 per jaar. Volgens hem kan dat alleen door grondige aanpassing van ‘Schengen’, dat het vrije verkeer van personen in Europa regelt. Sarkozy pleit voor royement van de Schengen-landen die de Europese grenzen slecht bewaken.

Sarkozy, die in de peilingen een ruime achterstand heeft op de socialist François Hollande, pleitte ook voor een ‘Buy European’-wet. Overheidsopdrachten zouden alleen mogen gaan naar bedrijven die ook in Europa produceren. Dit naar voorbeeld van de Buy American Act (1933) van president Roosevelt, die nog steeds van kracht is.

In een poging zijn achterstand op Hollande goed te maken, mikt Sarkozy duidelijk op rechtse kiezers. Met zijn voorstellen borduurt hij voort op ideeën die al eerder werden gelanceerd door Marine Le Pen van het Front National.

Schengen staat al enige tijd onder druk in Europa. Toen Italië vorig jaar duizenden Tunesiërs opving, werden de regels al verscherpt, waardoor landen tijdelijk grenscontroles kunnen invoeren. Het was Sarkozy die dit toen afdwong, en hij zegt nu nog verder te willen gaan.

Volgens Hollande was Sarkozy’s toespraak ronduit anti-Europees. Sarkozy „duidt Europa aan als zondebok”, aldus Hollande. Volgens Sarkozy’s medestanders was de rede juist pro-Europees en moeten de ideeën Europa sterker maken.